Sute de pasageri erau blocati la sol in mai multe aeroporturi spaniole sambata, dupa ce compania aeriana Spanair si-a incheiat brusc activitatea, anulandu-si toate zborurile, informeaza AFP. Potrivit presei spaniole, cel putin 22.000 de persoane au fost afectate de anularea zborurilor de la acest sfarsit de saptamana, dar Spanair nu a confirmat aceasta cifra.

Spanair si-a anulat toate zborurileFoto: Agerpres/AP

"In fata lipsei de viziune financiara pentru lunile urmatoare, compania a decis sa isi inceteze operatiunile", a declarat Spanair intr-un comunicat publicat vineri, cu putin timp inainte de ora 21.30 (22.30 ora Romaniei), citand "motive legate de prudenta si securitate".

"Conducerea Spanair regreta aceasta situatie si isi prezinta scuze fata de toate persoanele afectate", a declarat compania intr-un comunicat.

Spanair asigura mai ales curse de legatura intre Spania si Europa. Ultimul sau zbor a aterizat la ora 22.00, lasandu-si concurentii Iberia, Vueling sau Easyjet sa ii preia pasagerii.

Aproximativ 200 de pasageri foarte surprinsi asteptau la ghiseele companiei pe aeroportul din Barcelona, vineri seara, la scurt timp dupa anunt.

Autoritatile aeroportuare (AENA) au declarat ca situatia este normala pe aeroportul Barajas din Madrid, unde clientii Spanair au fost primiti in saloane speciale.

"Pasagerii care sosesc sunt preluati de alte companii", a confirmat pentru AFP o purtatoare de cuvanta AENA.

Sambata au fost anulate 55 de zboruri la Madrid, 54 la Barcelona si cate unul pe insulele Mallorca si Gran Canaria, a precizat ea.

Creata in 1986, Spanair a precizat ca a luat aceasta decizie ca urmare a esecului negocierilor cu Qatar Airways in vederea unei aliante financiare.

Potrivit presei de specialitate, regiunea Catalonia, actionara a Spanair, va inceta sa mai finanteze compania in contextul austeritatii bugetare.

Spanair a fost afectata in 2008 de accidentul unuia dintre avioanele sale, care s-a prabusit la decolarea din Madrid, provocand moartea a 154 de persoane.

Ea a demarat in acelasi an un plan de restructurare, care a presupus concedierea a 1.100 dintre cei 4.000 de angajati.