Angajatii Ar France au intrat, joi, in cea de a patra si ultima zi a grevei, care, potrivit estimarilor, costa compania pariziana circa 10 milioane de euro zilnic, infomeaza Bloomberg. Sindicatele din transportul aerian protesteaza impotriva unui proiect legislativ propus de presedintele Nicolas Sarkozy care le-ar obliga sa anunte grevele cu 48 de ore inainte de inceperea lor.

Air France a anuntat ca va asigura, joi, circa 65% din zborurile pe distante lungi si 75% din zborurile pe distante scurte si medii, pentru Franta si Europa. Greva sindicatelor contribuie la problemele de transport cauzate de valul de frig care afecteaza Europa.

Directorul executiv al Air France, Alexandre de Juniac, a estimat ca greva la care iau parte mai multe organizatii sindicale din transportul aerian, inclusiv de cel mai important sindicat al pilotilor, costa compania circa 10 milioane de euro in fiecare zi.

Potrivit unei purtatoare de cuvant a companiei, costurile suplimentare includ despagubirea pasagerilor si reprogramarea acestora, informeaza Reuters. De asemenea, mii de pasageri care ar fi trebuit sa calatoreasca saptamana aceasta, au fost informati de schimbari, prin email sau mesaj telefonic.

Greva de patru zile are loc la mai putin de trei luni dupa ce Alexandre de Juniac a preluat coducerea Air France, pozitie lasata libera de plecarea lui Pierre-Henri Gourgeon din cauza pierderilor financiare ale companiei.

Greva de patru zile a lucratorilor din transportul aerian francez este un protest fata de un proiect de lege, aflat momentan in dezbatere in Parlament. Proiectul de lege propus de partidul presedintelui Nicholas Sarkozy prevede ca lucratorii din transportul aerian francez vor fi obligati sa dea un preaviz de 48 de ore daca vor dori sa faca greva. Sindicatele considera ca documentul care a trecut de Camera Inferioara a Parlamentului afecteaza drepturile lucratorilor.

Ministrul francez al Transporturilor, Thierry Mariani, a declarat la inceputul saptamanii ca guvernul este decis sa adopte initiativa legislativa care le-ar permite companiilor aeriene sa planifice un minimum de servicii in timpul unei greve. Proiectul de lege va fi discutat in Senatul francez la mijlocul lunii februarie.