Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat, luni, Curtii de Conturi sa verifice modul in care s-au derulat toate contractele subsecvente de intretinere vara-iarna incheiate de catre Companie. Incepand cu anul 2008, CNADNR SA a incheiat acorduri cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor. Potrivit CNADNR, valoarea totala a acordurilor cadru incheiate pentru activitatea de intretinere multianuala 2008-2011, deci pe o perioada de 4 ani, a fost de 4,7 miliarde de lei.

"Va rugam sa binevoiti a analiza si a dispune asupra posibilitatii introducerii in programul de activitate a unor misiuni de control a caror arie de verificare sa cuprinda acordurile cadru si contractele subsecvente incheiate in baza acestora, pentru perioadele de derulare care nu au facut obiectul unei actiuni de control pana in prezent", se arata in adresa transmisa de CNADNR catre conducerea Curtii de Conturi.

Valoarea totala a acordurilor cadru a fost de 4,7 miliarde de lei, din care:

  • Pentru intretinerea curenta pe timp de iarna- 1,4 miliarde lei;
  • Pentru intretinerea curenta pe timp de vara- 1,7 miliarde lei;
  • Pentru lucrari de intretinere periodica (tratamente bituminoase, slam, covoare)- 1,5 miliarde lei.

Realizarile efective de la data incheierii acordurilor-cadru pana la data de 30.11.2011 au fost de 1 miliard lei, din care:

  • Pentru intretinerea curenta pe timp de iarna 506 milioane lei
  • Pentru intretinerea curenta pe timp de vara 387,7 milioane lei
  • Pentru lucrari de intretinere periodica 116,7 milioane lei.

Pentru iarna 2011-2012 au fost incheiate contracte subsecvente aferente acordurilor-cadru de 401,7 milioane lei (inclusiv TVA), din care pana la 31.12.2011 au fost realizari de 83,2 milioane lei.

Deoarece cantitatile de lucrari nu au fost executate pana in trimestrul IV 2011, acordurile cadru au ramas valabile. Astfel, operatiunile de deszapezire efectuate in ianuarie 2012 fac obiectul Acordurilor cadru incheiate din anul 2008 si contractelor subsecvente.