Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Contractul cu Bosch prevede despagubiri daca investitorul va inchide fabrica mai repede

Contractul cu Bosch prevede despagubiri daca investitorul va inchide fabrica de la Jucu mai repede, a anuntat seful Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. Acesta a precizat ca, pe langa aspectele tehnice care tin de secretul economic al companiei, contractul ce va fi semnat vineri prevede si clauze legate de teren, de raporturile contractuale dintre parti, durata investitiei, perioada de realizare si consecintele in cazul in care investitiile nu se vor face in termenul stabilit si la parametri conveniti. "In cazul in care relatiile contractuale se incheie din diferite motive, a se vedea cazul Nokia, se prevad posibilitati prin care Consiliul Judetean Cluj sa poata fi despagubit", a declarat Alin Tise. Potrivit acestuia, prin contract, Bosch va achita catre administratorul Parcului Industrial din Jucu o taxa de concesiune de 21.500 de euro pe an. Grupul german estimeaza ca investitia va asigura, intr-o prima faza, aproximativ 300 de noi locuri de munca.

100 mld euro vor fi sterse din datoria externa a Greciei, intr-o operatiune financiara fara precedent in istorie

Grecia se pregateste sa stearga peste 100 de miliarde de euro din datoria sa externa in valoare de 350 de miliarde de euro. Este vorba despre o operatiune de restructurare voluntara fara precedent in istoria financiara, relateaza Agentia France Presse. Pana in prezent, recordul era detinut de Argentina, a carei datorie atingea 82 de miliarde de dolari atunci cand a intrat in incetare de plati, in ianuarie 2002. In cazul Greciei, nu este vorba de o incetare de plata, ci de o decizie complexa, consimtita de creditorii publici si privati, se arata in analiza AFP. In total, bancile, asiguratorii, fondurile de investitii si fondurile de pensii vor pierde intre 100 si 200 de miliarde de euro din datoria greceasca pe care o detin. Concret, ele vor primi, in schimbul obligatiunilor de stat pe care le detin, titluri a caror valoare va fi mai mica de jumatate. Va fi vorba, pentru 15% din valoarea initiala, de obligatiuni emise de Fondul de stabilitate european, pentru 35% din valoarea initiala de obligatiuni grecesti pe 30 de ani, restul de 50% fiind pierdute. Teoretic, preschimbarea obligatiunilor este bazata pe voluntariat. Creditorii care vor alege sa nu-si preschimbe obligatiunile ar trebui sa incaseze contravaloarea lor in conditiile care existau inaintea schimbului. In realitate, soarta lor este extrem de nesigura si risca, adoptand aceasta decizie, sa piarda totul.

Mirajul relocarii, pe sfarsite? Producatorii americani care si-au mutat productia in strainatate vizeaza re-intoarcerea acasa

Mirajul relocarii ar putea ajunge la final, scrie Reuters, care anunta ca producatorii americani care si-au mutat productia in strainatate vizeaza reintoarcerea acasa. Din 1980 si pana in prezent, locurile de munca din sectorul manufacturier in Statele Unite au scazut cu 40%. Acum, mari companii ca Boeing si General Electric sustin ca beneficiile unei forte de munca slab platite in afara granitelor sunt compensate de costurile ridicate cu logistica si cu materialele. "In unele momente am pierdut controlul asupra calitatii si serviciilor si am subestimat deseori valoarea lucratorilor nostri de aici", a declarat directorul executiv al Boeing, cel de-al doilea mare producator de avioane din lume. Acesta a avertizat ca multe intreprinderi se vor intoarce in Statele Unite ale Americii. Si General Electric a anuntat ca va muta productia din Mexic si China in Statele Unite. Motivul: salariile sunt aproape de nivelurile din trecut, in conditiile in care materialele si distributia sunt mai scumpe in strainatate. Oficialii General Electric sustin ca renuntarea la relocare se va realiza si in alte zone de business, precum cea de software.

Si Bulgaria suspenda ratificarea acordului ACTA

Ministrul bulgar al economiei a anuntat ca suspenda procesul de ratificare a controversatului acord de lupta impotriva pirateriei online, ACTA. Tari precum Polonia si Cehia si-au retras sprijinul pentru acesta, iar in week-end zeci de oameni au protestat fata de acord in mai toata Europa, inclusiv in Bulgaria si Romania. Ministrul bulgar al economiei a anuntat ca decizia Bulgariei de a suspenda procesul de ratificare a ACTA va deveni oficiala dupa sedinta de Guvern de astazi. Dintre tarile membre ale Uniunii Europene, doar Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului. Acesta nu va putea intra in vigoare decat daca este aprobat la nivelul intregii Uniuni. Votul va avea loc in luna iunie, iar in cazul in care tratatul va fi respins, adeziunile celor 22 de state care au semnat ACTA vor fi lipsite de efect. Acordul propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Multe organizatii au criticat intens tratatul, motivand ca internetul va fi cenzurat.