Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a dispus Corpului de Control al ministerului sa verifice modul in care s-au derulat, in anul 2008, licitatiile pentru acordurile cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor. Incepand cu anul 2008, CNADNR SA a incheiat acorduri cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor. Potrivit CNADNR, valoarea totala a acordurilor cadru incheiate pentru activitatea de intretinere multianuala 2008-2011, deci pe o perioada de 4 ani, a fost de 4,7 miliarde de lei.

Dispozitia ministrului Alexandru Nazare vine in urma unei solicitari facuta in acest sens de Daniela Draghia, Directorul General al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). CNADNR a cerut, zilele trecute, si Curtii de Conturi a Romaniei verificarea derularii tuturor contractelor subsecvente de intretinere vara-iarna incheiate de catre Companie.

Valoarea totala a acordurilor cadru a fost de 4,7 miliarde de lei, din care:

  • Pentru intretinerea curenta pe timp de iarna- 1,4 miliarde lei;
  • Pentru intretinerea curenta pe timp de vara- 1,7 miliarde lei;
  • Pentru lucrari de intretinere periodica (tratamente bituminoase, slam, covoare)- 1,5 miliarde lei.

Realizarile efective de la data incheierii acordurilor-cadru pana la data de 30.11.2011 au fost de 1 miliard lei, din care:

  • Pentru intretinerea curenta pe timp de iarna 506 milioane lei
  • Pentru intretinerea curenta pe timp de vara 387,7 milioane lei
  • Pentru lucrari de intretinere periodica 116,7 milioane lei.

Pentru iarna 2011-2012 au fost incheiate contracte subsecvente aferente acordurilor-cadru de 401,7 milioane lei (inclusiv TVA), din care pana la 31.12.2011 au fost realizari de 83,2 milioane lei.

Deoarece cantitatile de lucrari nu au fost executate pana in trimestrul IV 2011, acordurile cadru au ramas valabile. Astfel, operatiunile de deszapezire efectuate in ianuarie 2012 fac obiectul Acordurilor cadru incheiate din anul 2008 si contractelor subsecvente.

  • Si Consiliul Concurentei verifica modul in care au fost incheiate licitatiile pentru intretinerea strazilor din Capitala. Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti-Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări de intreţinerea şi administrare a unor străzi din Bucureşti. “Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.