Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat vineri, la Targu Mures, ca echipa sa lucreaza la modificarea Legii 50/1991, republicata, de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, pentru a nu mai fi nevoie de avize de mediu in unele lucrari care nu au impact asupra mediului, informeaza Agerpres.

"In legatura cu debirocratizarea si cu renuntarea la unele aprobari si acorduri care tin de mediu. De circa o jumatate de an lucreaza colegii mei si tin sa va anunt ca am propus o modificare a Legii 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Pentru activitatile, lucrarile sau investitiile fara impact asupra mediului si a sanatatii populatiei si care nu sunt amplasate in situri Natura 2000 nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competenta", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a precizat ca a cerut reanalizarea legii in urma unei experiente personale, cand, pentru amplasarea unei placi pe cladirea Fundatiei "Bernady" din Targu Mures, pe care o conduce, a avut nevoie de aviz de mediu.

"Si am intrebat, ce impact are asupra mediului?[...] Si atunci am inceput sa ii iau la bani marunti si am observat ca in anumite cazuri nu se justifica. Si va spun unde nu o sa mai cerem de acum incolo: lucrari de constructii cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, spatii de expunere si panouri de afisaj firme si reclame, copertine situate pe caile si spatiile publice. Nu are nicio legatura cu mediul, are legatura, daca e intr-o anumita zona, dar e altceva", a adaugat ministrul.

Borbely a adaugat ca propunerea urmareste si eliminarea avizului de mediu pentru:

  • lucrari de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni;
  • lucrari de supraetajare cu inca un nivel, o singura data in suprafata maximum 20% din suprafata construita;
  • lucrari de extindere a cladirilor sociale, sanatate, cultura etc., daca extinderea se incadreaza in prevederile locale de urbanism;
  • schimbarea folosintei constructiei existente;
  • lucrari de reparatii cai de comunicatii;
  • dotari tehnico-edilitare fara modificarea traseului si a functionalitatii;
  • lucrari de reparare mobilier urban etc.

Potrivit ministrului Mediului, "90.000 de asemenea cereri au fost in 2011. Deci ii degrevam si pe cei care au dat aceste acorduri si mai ales ii degrevam pe cetateni care sa mearga la un ghiseu si sa stea zile pana cand obtin aceste aprobari. Avem intentia de a modifica si alte legi, dar nu mai intru in detalii. La aceasta lucram cam de o jumatate de an. Sa vedem daca putem prin ordonanta sau prin lege".