Presedintele azer Ilham Aliyev a primit pe 27 februarie o delegatie condusa de Iulian Fota, consilierul presedintelui Traian Basescu pe probleme de securitate, transmite news.az. Potrivit publicatiei azere, presedintele Azerbaidjanului a vorbit despre dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua state.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre cooperarea dintre cele doua tari in diverse domenii economice, politice si de securitate.

Romania este implicata in doua mari proiecte energetice, Nabucco si AGRI, care vizeaza transportul gazelor din Azerbaidjan spre Europa.

In lupta pentru transportul gazelor de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa se afla trei consortii internationale: Nabucco, TAP si noul proiect TANAP (Conducta Trans Anatoliana).

Actionarii Nabucco iau in calcul o posibila fuziune cu noul proiect rival TANAP, potrivit unei declaratii facute de ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Reuters. Partenerii Nabucco se intalnesc, marti, la Viena pentru a discuta despre viitorul Nabucco si aceasta posibila fuziune.

De asemenea, mai este luat in calcul si proiectul AGRI. Partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG.

Anul trecut, vicepresedintele companiei azere SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat ca nu exclude ca proiectul AGRI sa devina prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco.