Numarul locurilor de munca vacante a ajuns la 21.565 de locuri in ultimul trimestru al anului trecut, in scadere cu 6100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior al anului trecut, insa in crestere cu 1200 de locuri de munca vacante fata de trimestrul similar din 2010, conform estimarilor prezentat miercuri de catre Institutul national de Statisitca (INS).

Rata si numarul locurilor de munca vacanteFoto: INS

In ultimul trimestru al anului trecut, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,53%, in scadere cu 0,15 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale. Numarul locurilor de munca vacante a fost de 21,6 mii, in scadere cu 6,1 mii locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 1,2 mii.

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe activitati ale economiei nationale

In ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (0,94%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,04%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%).

Ca si in trimestrele precedente ale anului 2011, in industria prelucratoare s-a concentrat peste o treime (7,5 mii locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,75%. Putin peste 13% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,9 mii locuri vacante), in timp ce in sanatate si asistenta sociala (2,7 mii locuri vacante) s-au concentrat 12,5% din totalul locurilor de munca vacante. Impreuna cu activitatea de invatamant (0,4 mii locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza peste o patrime (27,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile din industria extractiva si in cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,03 mii locuri vacante, respectiv 0,05 mii locuri vacante).

Mai multe in comunicatul atasat.

Sursa datelor:

Datele lunare privind rata locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Incepand cu trimestrul I 2011 esantionul cuprinde 25000 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 93,32% din numarul total al salariatilor din acest sector.