Compania Petrom a fost scoasa de pe lista societatilor care vor fi supuse, in acest an, procesului de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare detinute de stat. Cel putin asa reiese din proiectul de scrisoare de intentie care urmeaza sa fie transmisa FMI, document obtinut de HotNews. Potrivit acestuia, sunt mai multe grupuri de companii care vor fi privatizate. In niciunul nu se afla Petrom. O alta noutate este ca privatizarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara, dar si a societatii ELCEN Bucuresti, ar putea fi impinsa pana la inceputul anului viitor. Pana acum, termenul era sfarsitul lui 2012.

Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni pe bursa, conform angajamentelor luate in fata FMI, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, anul trecut, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM a fost sub nivelul necesar de 80%.

Cum au fost grupate companiile

  • Actiunile companiilor din primul grup urmeaza sa fie vandute pana la sfarsitul lunii aprilie (pachetul majoritar de la Oltchim, 15% din Transelectrica, 15% din Transgaz si privatizarea completa a Cuprumin).
  • Al doilea grup de companii include Posta Romana (pachet minoritar de actiuni), Romgaz (15%), Electro Serv (pachet majoritar), Tarom (20%). Pentru acest grup trebuie numiti consultantii de tranzactie pana in martie 2012.
  • Al treilea grup include Hidroelectrica (10% prin majorarea capitalului), Electrica Serv (pachet majoritar), Nuclearelectrica (10% prin majorarea de , Electrica Furnizare SA (pachet majoritar), CFR Marfa (pachet majoritar). Pentru acest grup, trebuie numiti consilieri juridici pana la sfarsitul lunii aprilie.

Alte societati vor fi oferite la privatizare pana la sfarsitul lunii decembrie 2012, inceputul lui 2013. La acestea vor fi vandute pachetele majoritare.

  • Complexul energetic Hunedoara care trebuie creat pana in aprilie 2012 prin fuziunea termocentralelor Paroseni si Mintia si minele viabile ale CNH. De
  • Complexul energetic Oltenia care se va crea prin fuziunea SNLO si complexurilor Craiova, Turceni si Rovinari
  • Elcen Bucuresti.

NOTA Acesta este un proiect si pot aparea modificari in forma finala a documentului.