Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.
Pentru licitatie au fost depuse documente de participare din partea a patru companii: OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COPPER CORP. CANADA, ELLATZITE MED AD BULGARIA.
Initial, de privatizarea Cupru Min s-au aratat interesate companii foarte mari, precum Barrick Gold (cel mai mare producator de aur din lume), rusii de la Vimetco sau Glencore International. Acestea au cumparat caietul de sarcina insa nu au participat la licitatie.
- Potrivit Ministerului Economiei, in urma verificarii documentelor, au fost acceptate doar trei companii sa participe la licitatie: Oz Minerals, Dundee Holding si Roman Cooper. "In urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul ROMAN COPPER CORP. CANADA cu care se vor negocia clauzele contractului de vanzare-cumpărare de acţiuni", precizeaza Ministerul Economiei.
Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.
Cupru Min a mai fost scoasa de doua ori la privatizare, insa tot de atatea ori au fost revocate ofertele de vanzare. In decembrie 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile.
Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in mai 2008, insa AVAS a revocat oferta de vanzare, deoarece in urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca privatizarea nu respecta regulile privind ajutorul de stat. In acel moment, procesul de privatizare se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.
Si alea costa...
dar mina aia are 65% din rezervele de cupru ale Romaniei. pe langa astia 200 de milioane, ar mai fi si o gramada de terenuri (inclusiv agricole si forestiere).
cine e cumparatorul e irelevant. mai relevanta ar fi redeventa :)
Si mai interesant e ca zacamintele valoreaza 5 miliarde de euro.
Indiferent de costurile exploatarii, pretul e mai mult decat derizoriu.
Un alt Rompetrol facut de baieti destepti care au infiintat o firma doar pentru aceasta achizitie.
Incet, incet ramanem fara nici o resursa de subsol, ca doar din 2014 au dreptul strainii sa cumpere si teren nelimitat in Romania si vom ramane si fara pamant.
Viitorul suna bine....
eu sunt unul dintre cei care au emigrat.
si nu o sa ma intorc si nici nu o sa mai trimit vreun euro in romania pana cand nu se privatizeaza. tot!
m-am saturat sa tin in spinare, din munca si impozitele mele, toate sinecurile de stat, pline cu lenesi, care urla toata ziua ca lor li se cuvin slujbe caldute pentru ca "nu ne vindem tara".
la banii aia, putea fi orice becali sau vintu.
si ar mai fi interesant sa vedem ce ajutoare primeste de la statul roman si ce inlsesniri fiscale.
redevente ?! ca la petrom ?
daca nu avea conducere performanta puteau alege un manager de top strain care sa performeze, desi eu cred ca si cu un roman putea performa foarte bine daca i se oferea un pachet de actiuni la societate.
am un sentiment acut ca statul se comporta ca un ratat care se imprumuta la amanetul de la colt cu extrem de multa usurinta (ca sa nu spun dubios de usor) ca dupa aceea sa vanda la preturi de nimic bunurile din casa.
numai ca de data asta se vind resurse valoroase care au redevente infime.
din nou, vrajeala ca nu sunt bani de investitii nu tine, bursa putea fi foarte usor folosita in acest sens.
ganditi-va la o chestie:
viitorul va pune cuprul din ce in ce mai puternic in centrul dezvoltarii economice:
electronica/masini electrice/energie solara la panouri solare/industrie militara/industria chimica, toate au nevoie de cupru!
noi nu vom avea nevoie sa producem la preturi competitive ?
vinzi materie prima in loc sa vinzi produs finit ?
si noi nici nu vindem macar materie prima, noi incasam redeventa de 4% .
ce strategie de dezvoltare au guvernele astea, ca pana si un oligofren ar fi condus mai bine tara asta.
hai sa zicem ca extragi 50.000 de tone de cupru pe an.
asta inseamna 320.000.000 de euro
minus redeventa de 5% mai raman cam 300.000.000 de euro
minus costuri de productie 5000 de angajati x 800 euro salariu x 12 luni egal 50.000.000 euro
minus costuri de productie inca 50.000.000 de euro ii raman canadianului 200.000.000 de euro dupa primul an de exploatare in conditiile in care extrage 50.000 de tone si ii mai raman vreo 900.000 de tone moka la preturi in crestere asa cum a fost si cu petrolul de la petrom!!!
1) E facuta la comanda-vezi expira termenul in apriilie.
2) Firma e tot canadiana si facuta la comanda pentru aceasta privatizare,nu are nici o experienta in domeniu.
3)Are ca si baieti destepti pe unii plecati din Gold Corporation(ROSIA MONTANA)cei care au facut JAFUL din Guatemala-Honduras si au lasat in urma JALE .
4)Pretul de adjudecare este RIDICOL.
5)Tona de CUPRU ajunge pina la 8-9000 euro vezi bursa de la Londra.
6) Sa se publice contractul,nu sa-l treaca la secret si atunci veti vedea adevarata dimensiune a dezastrului comparabil cu privatizarea Petrom.