Tribunalul Constanta a aprobat cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin. Producatorul de vin precizeaza ca va continua strategia de dezvoltare si extindere a activitatii comerciale pe piata romaneasca conform planurilor deja stabilite, intr-un mod solid si sustenabil, potrivit Mediafax.

"Gradul lent de recuperare a banilor din piata, caracteristica generala a mediului de afaceri in aceasta perioada, are ca principal efect lipsa de lichiditati, facand dificila achitarea datoriilor exigibile", se arata intr-un comunicat al companiei.

Compania este detinuta de trei firme - Euroavipo (41,93%), Euro Trade Invest (39,01%) si Vitivinicola Basarabi (19,04%).

La Euroavipo principalii asociati sunt Emanuel Corneliu Dobronauteanu (31,89%) si Maria Ivanescu (33,52%), prezenti, ca actionari, si la Euro Trade Invest, alaturi de alte persoane - Ion Serban Dobronauteanu (17,25%), Catalin Bucura (15,33%).

Reteaua Crama Murfatlar cuprinde aproximativ 125 de crame functionale in intreaga tara, existand in continuare proiecte de deschidere si noi cereri de francize pana la 180 de locatii, potrivit sursei citate.

Murfatlar Romania a inceput in 2007 un proiect de reintinerire a viei, care a vizat in special soiuri rosii, Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot, iar pana in prezent investitia se ridica la aproximativ 15,6 milioane euro, destinati replantarii a 975 de hectare.

In 2011, planul de reintinerire a presupus replantarea a 130 de hectare de vita de vie, iar investitia s-a ridicat la 2,08 milioane euro.

In cadrul aceluiasi program se va derula, in acest an, montarea sistemului de sustinere cu spalieri pe o suprafata de 300 hectare, cu o investitie de aproximativ 1,8 milioane euro, din care 20% reprezinta fonduri proprii.

Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 32%, de la 140 milioane lei la 185 milioane lei.

Alti jucatori importanti pe piata de profil sunt Cotnari, Jidvei, Vincon Vrancea si Cramele Recas.