Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Alexandru Sandulescu, Ministerul Economiei: Termoelectrica va intra in lichidare in 2012

Termoelectrica va intra anul acesta in lichidare, a declarat directorul din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu. Potrivit acestuia, in 2012 vor fi extrase "din Termoelectrica termocentralele viabile, care si-au dovedit utilitatea in timpul iernii, adica Galati si Braila. Restul Termoelectrica va intra in lichidare, iar restul centralelor vor disparea". Un raport al Bancii Mondiale arata ca "termocentrala Deva si cele mai multe unitati de la Termoelectrica vor trebui lichidate". "Cu cat intarzie actiunile de lichidare, cu atat cresc costurile si datoriile", se arata in bocumentul Bancii Mondiale. Oficialul din Ministerul Economiei a mai declarat, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia Finantistii, ca in cazul in care nu vor fi atrasi investitori la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, exista varianta construirii unui singur reactor. In prezent, unul dintre motivele intarzierii procesului de atragere de investitori este pretentia companiilor de a vedea "o evaluare de pret mai aproape de realitate" a proiectului, a afirmat Alexandru Sandulescu. Acesta a precizat ca proiectul este estimat la 4 miliarde de euro. In cazul in care statul nu va reusi sa atraga noi investitori, ramane varianta construirii unui singur reactor cu banii statului, a spus oficialul.

Razvan Nicolescu, ACER: Sectorul energiei electrice are nevoie de investitii de 5 miliarde de euro in urmatorii 5 ani

Romania s-ar putea confrunta cu probleme in alimentarea cu energie electrica, in cazul in care nu vor fi investite minimum 5 miliarde de euro in urmatorii 5 ani in sectorul productiei de energie. Declaratia a fost facuta de vicepresedintele Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie, Razvan Nicolescu. Acesta a precizat ca este nevoie de investitii atat pentru construirea de noi capacitati de productie, cat si pentru modernizarea celor existente. Insa pentru aceste investitii se pune problema surselor de finantare. "Statul investitor direct este mai mult un vis decat realitate", a spus Nicolescu. In aceste conditii, mai ramane varianta investitiilor venite din partea companiilor de stat sau private din Romania si a companiilor straine.

Rata somajului atinge niveluri record atat in UE cat si in Zona Euro

Rata somajului din Zona Euro a atins in februarie cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani, ajungand la peste 10% din populatia activa. Datele au fost publicate de oficiul european de statistica Eurostat. Potrivit calculelor, peste 17 milioane de persoane se aflau in somaj, in luna februarie, in Zona Euro, cu 162.000 mai mult decat in luna precedenta. Aceasta este a zecea luna consecutiv in care nivelul somajului depaseste pragul de 10%. Ca urmare, Zona Euro are in prezent cu aproape 1,5 milioane mai multi someri in comparatie cu un an in urma. Inca o data, Spania are cel mai mare somaj (23,6%), urmata de Portugalia (15%) si Irlanda (14,7%). Potrivit Agentiei France Presse, pentru Grecia cele mai recente date se refera la luna decembrie si indica un somaj de 21%. La polul opus, cu cele mai reduse rate ale somajului, se afla Austria (4,2%), Olanda (4,9%), Luxemburg (5,2%).

Microsoft isi muta in Olanda operatiunile logistice din Germania, ca urmare a disputei legale cu Motorola

Microsoft isi va muta din Germania in Olanda operatiunile de logistica, din cauza unui litigiu cu Motorola Mobility pe tema brevetelor. Aproximativ o suta de oameni vor fi afectati dupa ce Microsoft va rupe colaborarea cu partenerul local de distributie, insa gigantul american de software spune ca "nu are incotro". Compania are dispute legale cu Motorola si in Statele Unite ale Americii si in Europa, iar un tribunal german va pronunta luna aceasta o hotarare in legatura cu unul dintre procesele in care Motorola sustine ca Microsoft incalca o serie de brevete. O analiza HotNews.ro arata ca Microsoft isi muta operatiunile pentru a fi sigura ca o decizie a justitiei nu o va impiedica sa vanda produse precum Windows sau Xbox in cea mai mare piata din Uniunea Europeana.