Evaluarea companiei Cupru Min in vederea privatizarii a fost facuta de un evaluator din Alba Iulia, a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei la o conferinta Focus Energetic. Acesta a precizat ca din informatiile pe care le detine, firma se numeste Evaluar. Sorin Gaman a mai spus ca pretul a fost determinat in functie de valoarea activelor, nu si in functie de valoarea zacamantului. Gaman a mai spus ca valoarea estimativa a metalului de la Rosia Poieni este de 13-14 miliarde de euro, insa din aceasta valoare se scad o serie de cheltuieli de extractie si de procesare. Gaman nu a precizat si valoarea acestor cheltuieli.

  • "Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat", a mai spus Sorin Gaman.

Cupru Min ar fi fost pe pierdere anul trecut daca ar fi facut toate investitiile necesare, iar profitul a fost de conjuctura pentru a atrage mai multi investitori, a mai afirmat Gaman.

Sorin Gaman a precizat ca, potrivit estimarilor, la Rosia Poieni exista circa 1 miliard de tone de minereu, din care gradul maxim de recuperare este de maxim 75%. Astfel, se pot recupera 750 de milioane de tone de minereu. Metalul care se poate obtine ajunge la circa 2,4 milioane de tone. Gaman a explicat ca ceea ce vinde Romania pe piata mondiala "este concentrat, nu metal", deoarece "metalurgia romaneasca a murit". "Pretul oferit pe concentrat este mai mic decat pe bursa. Mai este aurul si argintul din care se scad cheltuielile de concentrare", a mai spus Gaman. La fiecare tona de concentrat exista in medie 50 de grame de argint si 2 grame de aur.

  • In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal.

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.

Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.

Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners.