Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia privind planurile de urbanism de la Rosia Montana: Asociatia Alburnus Maior sustine ca planurile "sunt anulate irevocabil", RMGC sustine ca nu

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2012, 18:34 Economie | Companii


Curtea de Apel Alba Iulia a dat miercuri, 4 aprilie, verdictul in procesul privind planul de urbanism general (PUG) si planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation. Asociatia Alburnus Maior sustine, intr-un comunicat remis redactiei, ca "Planurile de urbanism de la Rosia Montana sunt anulate irevocabil" si ca "Ministerul Mediului se afla acum in imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana". Compania sustine, intr-un punct de vedere remis redactiei, ca "hotararea de ieri a instantei nu vizeaza HCL (Hotarirea Consiliului Local - n.red.) 45 si 46 de aprobare a documentatiei de urbanism de tip PUG si PUZ din 2002".

Cele doua puncte de vedere au fost formulate in conditiile in care motivarea deciziei Curtii de Apel nu a fost facuta publica.

Verdictul a fost pronuntat intr-o actiune judecatoreasca promovata de Asociatia Alburnus Maior Rosia Montana, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si de catre Fundatia Culturala Rosia Montana.

Consiliul Local a emis hotariri privitoare la PUG-ul si PUZ-ul pentru mina de aur de la Rosia Montana atit in 2002, cit si in 2009.

"Cele doua ONG-uri au demarat deja actiunile judecatoresti si pentru anularea certificatului de urbanism nr. 87 din 30.04.2010, dar si a deciziei ARPM Sibiu din martie 2011. Suntem increzatori ca anularea irevocabila a planurilor de urbanism azi obtinuta va oferi un temei solid pentru anularea acestor acte subsecvente", spune in comunicatul remis de Asociatia Alburnus Maior avocatul Marius Liviu Harosa, care reprezinta in instanta cele doua ONG-uri.

RMGC spune, in punctul de vedere remis redactiei, ca "va putea face precizari asupra implicatiilor deciziei Curtii in momentul in care va fi comunicata motivatia care a stat la baza deciziei".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2002 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  ma bucur... (Joi, 5 aprilie 2012, 18:42)

  monterosa [utilizator]

  ca aud asta. Insa trebuie mers pana la capat. Este evident ca cei de la RMGC nu o sa ia in seama nicio hotarare judecatoreasca, atata vreme cat nu vor fi fortati sa o faca.
  • +1 (3 voturi)    
   huh? (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:18)

   maricica [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   cum sa nu ia in seama o hotarare judecatoreasca? dar ce sunt ei? haiduci?? daca faceau ce voiau, ar fi inceput de mult exploatarile... or sa continue procesul de obtinere de aprobari nu pt ca ignora legea, ci pt ca sentinta asta afecteaza doar o parte din povestea asta lunga a avizelor...
 • +5 (19 voturi)    
  Pai asta e o stire senzationala ! (Joi, 5 aprilie 2012, 18:46)

  gigi [anonim]

  Cu alte cuvinte Basescu si celelalte slugi ale capitalului evreiesc au luat-o frumos de tot in barba ! Ce ma mira in schimb este faptul ca aceasta stire cu uriase implicatii interne si in jocul unor burse este pusa direct stirea a 8-a de HN ...
  • -6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 aprilie 2012, 19:33)

   [anonim] i-a raspuns lui gigi

   • 0 (10 voturi)    
    e uluitor! (Joi, 5 aprilie 2012, 20:06)

    DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui

    nerusinarea pedelista nu cunoaste limite! u-lu-i-tor!!!
 • +8 (16 voturi)    
  Canadienii valea! (Joi, 5 aprilie 2012, 19:10)

  Alex [anonim]

  Hai, baietii, faceti-va bagajele si carati-va. Nu ne trebuie cianura voastra minune!
  RMGC GO HOME!
 • +4 (4 voturi)    
  Si, totusi... (Joi, 5 aprilie 2012, 19:13)

  Cataleya [utilizator]

  Care a fost decizia data de Curtea de Apel?
 • +5 (9 voturi)    
  Sa nu ne bucuram prematur (Joi, 5 aprilie 2012, 19:42)

  anaerobik [anonim]

  ... bratul doldora de banet al RMGC este foarte lung, iar "ungerea" osiilor si rotitelor in aceasta zona si chiar la nivel republican a fost masiva si completa.
  • +5 (11 voturi)    
   Pune botu MRU ?! (Joi, 5 aprilie 2012, 20:07)

   Radu Humor [anonim] i-a raspuns lui anaerobik

   Să-l văd acuma dacă are curajul să semneze ceea ce un ungur n-a îndrăznit !
   Or fi ei obraznici, dar nici așa !
 • -7 (11 voturi)    
  mda... (Joi, 5 aprilie 2012, 20:02)

  Filip [anonim]

  Alburnus Maior ar sustine orice doar ca sa impotriveasca, nu e prima oara cand falfaie niste falsitati in aer. Desi nu am inteles niciodata de ce tin neaparat sa pastreze localitatea aia in saracie si in somaj si cum de isi mai permit dupa aia sa se autodeclare "salvatori"
  • +7 (15 voturi)    
   Fals. Esti ori nedocumentat ori rauvoitor (Joi, 5 aprilie 2012, 20:21)

   zambara [utilizator] i-a raspuns lui Filip

   Localitatea o tin in saracie cei de la RMG, nimeni altcineva. Din 2002 zona a fost declarata monoindustriala la presiunile RMGC, adica a fost interzisa orice activitate economica in zona. A fost interzisa demararea oricarei investitii in zona, fie in turism fie de orice alt fel. Au fost interzise orice tip de constructii atat pe terenul public cat si pe cel PRIVAT. Din 2002 nu s-a mai eliberat nici o autorizatie de constructie in zona. Nici macar pentru localnici.
   RMGC a venit in RO in 2001.
   Deci cine sunt salvatorii astia de la RMGC? Doar prin simplul fapt ca exista oameni ca tine care cred gogosile cu salvatorii RMGC , acestia si-au atins deja scopurile in mare parte.
   Au facut lobby (cuvantul mai elavat pentru mita) eficient pentru a se interzice dezvoltarea zonei pentru ca apoi sa vina sa se erijeze in salvatorii ei. Cum ca numai datorita lor oamenii vor avea ce manca si au sansa sa iasa din saracie...
   Chiar asa orbi suntem? ca nu vedem evidentele
   Chiar asa usor de cumparat suntem? ca ignoram evidentele
   Chiar asa ignoranti suntem? de putem fi asa de usor manipulati
   • -5 (13 voturi)    
    manipulezi! (Joi, 5 aprilie 2012, 20:25)

    Filip [anonim] i-a raspuns lui zambara

    pune mana si mai citeste, zona monoindustriala e pe doar 20% din localitate. Acolo nu se face nimic pentru ca nu se poate face nimic, economic, ca au incercat de toate. E o aberatie ce spui avand in vedere ca s-au deschis afaceri acolo, chiar si pensiuni, doar ca turistii nu se inghesuie in localitate pentru ca e poluata, e o mizerie lasata de stat acolo, care va fi curatata dupa ce incepe proiectul. Dovada de reavointa vine din partea ta, cand spui ca s-a interzis demararea de afaceri. Nu are nicio logica si nicio ancora in realitate si oricine merge acolo se poate convinge singur. Si tu, zambara, esti cel care incearca sa manipuleze!
    • +2 (10 voturi)    
     Rosia Montana (Joi, 5 aprilie 2012, 21:25)

     dragos [anonim] i-a raspuns lui Filip

     Oare de ce academicienii nostri din zona fizicii,geologiei ,chimiei nu au fost solicitati sa vina cu solutii de exploatare excluiv in interes national a tuturor zacamintelor din zona R M. ??? De ce politicienii ne arunca in fata ca nu avem fonduri si chiar culmea prostiei ca nu ar mai cumpara nimeni aurul,asta fiind culmea ineptiei! Oricare dintre noi ar putea vinde orice cantitate la pretul cel mai bun cred,asa ca ... sa vanda gogosi in alta parte.Toate ONG urile cred ca ar fi dispuse sa faca o colecta nationala pentru a aduna fondurile necesare ,demararii acestui proiect exclusiv national.Sa nu fiu acuzat de nationalism, mai dau o solutie de compromis si anume ca Romania si RMGC sa imparta profitul 50% si50%, noi cu zacamintele ,ei cu investitia,asa vad eu un contract de bun simt, restul sunt vorbe de claca.
     • +2 (2 voturi)    
      ongurile (Vineri, 6 aprilie 2012, 9:54)

      Voicu [anonim] i-a raspuns lui dragos

      dragos, asa se face acum, profiturile proiectului se impart, doar ca noi primim 56% la bugetul de stat (bine, intai trebuie sa se dea drumul). Iar ONG-urile s-ar opune orice ar fi, si in situatia de fata, se opun chiar daca primim peste jumatate, se opun chiar daca oamenii de acolo vor sa inceapa proiectul, se opun chiar daca o sa fie la cele mai inalte standarde de siguranta. De ce? Pentru ca nu vor sa renunte la banii pentru opunere, pentru ca ruleaza fonduri imense si mai dau cate un comunicat de presa ca asta ca sa justifice.
      • 0 (0 voturi)    
       Rosia Montana (Duminică, 8 aprilie 2012, 11:51)

       dragos [anonim] i-a raspuns lui Voicu

       D-nule Voicu,daca lucrurile stau chiar asa,inseamna ca guvernul nu stie sa comunice cu populatia, eu care cred ca sunt un om destul de informat nu am inteles din niciun comunicat de presa acest lucru. Asa cum aminteam in aricolul trecut,referitor la transparenta afacerii si contractului in sine,acest contract sa fie dat publicitatii,analizat,dezbatut, si atunci cand se va constata ca totul va fi reciproc avantajos, nici mama ONG-urilor nu se va mai putea opune. Mai pun doar o intrebare doar retorica, ...cine a invatat oare ONG-urile cu bani pentru opunere sau sustinere??? Eu cred ca rolul unui ONG este de a fi onest si impartial, de a arata plusurile si minusurile unei situatii, nu de aface loby sau anti-loby. Noi cetatenii ,dupa cate ni s-au intamplat in ultimii 22 de ani cred ca avem nevoie de mult mai multa seriozitate si transparenta din patea reprezentantilor statului ,pentru a se recredibiliza prin toate institutiile sale.Nu cred ca este prea mult!!!
       • +1 (1 vot)    
        nu se preia (Luni, 9 aprilie 2012, 10:33)

        Mihnea [anonim] i-a raspuns lui dragos

        Contractul este public, e pe site-ul Ministerului Economiei parca. Si este considerat profitabil de analisti economici, cei de la Ministerul Economiei au spus si ei ca e profitabil, iar strainii care au exploatari miniere in tara lor spun ca primim foarte mult, ca avem si redeventa de 4%, avem si participatie gratuita de 20%, lucru care nu se practica in lume. dar din pacate in presa se preia doar scandalul.
        • -1 (1 vot)    
         Rosia Montana (Luni, 9 aprilie 2012, 21:34)

         dragos [anonim] i-a raspuns lui Mihnea

         D-nilor Mihnea si Voicu, procentele vehiculate de d-voastra chiar m-au trimis la site-ul ME -i, mai ales ambiguitatea d-nului Voicu(parca),si acolo stupoare, ultimul act aditional din 2010 nu poate fi accesat, apar foarte clar procentele Gabriel GC 80,7% si Minvest 19,3%,la care mai adaugam redeventa de 4%,care apare probabil in contractul detaliat.De unde a scos d-nul Voicu 56% sunt foarte curios.Am citit actele aditionale din 1998 si 2007 care erau ceva mai domestice si anume Gabriel 65% ,iar regia 33,8% ,ceea ce ma duce cu gandul ,eviden la ce este si mai rau ca Gabrie GC ,in urmatoarea etapa sa ajunga la 99% din actiuni,asa ca imaginativa ca in final ramanem doar cu redeventa de 4%.Unde este transparenta domnilor??? Cine, ce are de ascuns???Dati cateva elemente ce pot fi verificate si eu va cred pe cuvant, pana atunci datimi voie sa cred o anumita parte a presei si de ce nu chiar si a unor ONG-uri ce-mi inspira incredere.
         • +1 (1 vot)    
          Rosia (Marţi, 10 aprilie 2012, 10:09)

          Voicu [anonim] i-a raspuns lui dragos

          pai redeventa e de 4% din venituri, transpus in procent din profit e mult mai mult, dividendele sunt 20% din profit si pe langa asta incasam la bugetul de stat taxe, impozite, contributii, accize de pe ei, lucrurile astea sunt toate reale, transparente. Si ele compun procentul de 56% din profituri care o sa ne intre in bugetul de stat. Daca ati compara cu alte tari din lume, ati vedea ca e enorm de mult, mai ales pentru ca nu trebuie sa scoatem niciun leu de la buget. Iar dupa ultima majorare de capital s-a introdus clauza care spune ca oricate majorari de capital or mai face, participatia noastra nu o sa mai scada sub 19,3%, cat e acum. Asta a fost in presa, dar nefiind ceva de scandal, probabil ca nu a ajuns peste tot..
      • +1 (1 vot)    
       asa e (Luni, 9 aprilie 2012, 18:59)

       Horica [anonim] i-a raspuns lui Voicu

       asa stiam si eu, ca din proiectul asta primim peste jumatate din profituri in bugetul de stat, asta fara sa scoatem nimic de acolo. Pai e complet diferit fata de cand extragea statul aur, atunci era atat de ineficient ca mina de aur era de fapt o gaura neagra in buget, in loc sa fie o... mina de aur
   • -2 (12 voturi)    
    Vai cum minti!! (Joi, 5 aprilie 2012, 20:28)

    Magda [anonim] i-a raspuns lui zambara

    de unde ai scos asta? de ce minti? au cateva sute de angajati din zona, fara ei somajul ar fi aproape 100%! Si se poate face orice in localitate, dovada stau magazinele si pensiunile care exista acolo. Ca nu merg bine asta e partea a doua, dar cu somaj de 70% cum sa mearga bine??
   • -2 (10 voturi)    
    chill pill (Joi, 5 aprilie 2012, 21:12)

    jianu [anonim] i-a raspuns lui zambara

    frate, nu rmcg a declarat zona monoindustriala, ci consiliul local. Acuzatiile astea sunt praf in ochi si acum deja devine amuzant cum astia sunt zmeii zmeilor si fac ce vor in tara asta. Oamneii au venit cu un proiect si de restul ne ocupam noi…de ani de zile ne ocupam ca orbii si ca surzii...intre timp, impactul este exclusiv negativ. nimic bun nu iese din amanarea unor decizii importante.
 • -5 (11 voturi)    
  Sa fim seriosi (Joi, 5 aprilie 2012, 20:35)

  Bogdi Lucescu [anonim]

  deci deocamdata e doar un comunicat de presa de la Alburnus Maior. Pai astia au mai spus ca au castigat procese "definitiv si irevocabil" iar dupa aia au pierdut recurs dupa recurs. Cum sa ii mai crezi? Si-au facut o profesie din a da in judecata, ruleaza fonduri imense pentru asta!
  • +3 (9 voturi)    
   Serios? (Joi, 5 aprilie 2012, 21:12)

   gradu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdi Lucescu

   Vor fi depasit pe voi la fondurile imense rulate?! :)))
 • -3 (9 voturi)    
  astia ar spune orice (Joi, 5 aprilie 2012, 20:41)

  Voicu [anonim]

  cei de la Alburnus Maior ar spune orice ca sa poata sa mai traga niste finantari pentru actiunile in judecata pe care le pierd pe banda rulanta :)) Pai daca au fost in stare sa minta pe fata pe toata lumea ca ei ar "reprezenta" localitatea cand de fapt oamenii de acolo vor sa se faca minerit? Si dupa aia l-au trimis pe Mircea Toma sa ii cenzureze pe rosieni!
 • -4 (8 voturi)    
  tipic (Joi, 5 aprilie 2012, 21:08)

  zoe [anonim]

  era de asteptat...asa s-au scurs ultimii 15 ani...si vor mai fi. si un ong sau mai multe se vor opune pana la un punct - cand vor intelege ca nu puteam sa mai batem pasul pe loc. ca e Rmgc sau altcineva sau statul roman, zacamantul ala nu mai poate ramane acolo.
 • +1 (3 voturi)    
  :) (Vineri, 6 aprilie 2012, 2:00)

  ion voicu [anonim]

  filip, magda, jianu, bogdi lucescu, voicu, zoe...mai rasfirati copii, mai rasfirati, sau altfel spus: facem pariu ca aveti acelasi IP?
  :)
 • -1 (3 voturi)    
  in cine sa ai incredere? (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:02)

  Horia [anonim]

  dintre cele doua puncte de vedere, tind sa am incredere in a RMGC-ului. De ce? pentru ca cei de la Alburnus Maior urla de ani de zile ca salveaza localitatea si nu au facut nimic util pentru ea, doar pentru ei si pentru ca nu e prima oara cand incearca sa minta poporul, in timp ce cei de la RMGC au promis ca se ocupa de patrimoniu, si au facut cea mai mare cercetare arheologica din tara noastra de pana acum si au reabilitat galeriile romane vechi de 2000 de ani. Pe scurt, ONG-istii isi permit sa minta, ba chiar e arma lor principala, in timp ce cei de la RMGC nu isi permit asta
  • -1 (5 voturi)    
   esti platit sa ai incredere in RMGC (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:23)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui Horia

   asa ca parerean ta este mai putin importanta. esti postacul platit sa tot puna mesaje cu pseudonim ""romanesc"". de ce RMGC nu-si perimte sa minta?:)) este un postulat, sau ce?
   • +1 (3 voturi)    
    esti absurd (Luni, 9 aprilie 2012, 11:37)

    Mihnea [anonim] i-a raspuns lui nenea

    la fel spui si ca parerea oamenilor din Rosia Montana e mai putin importanta? La fel spui si ca parerea a 80% dintre romani e mai putin importanta? cum adica? Si eu am mai multa incredere in cei de la RMGC decat in ong-urile care se opun, ONG-urile nu au nimic de pierdut daca mint, de fapt asta e arma lor principala, in timp ce cei de la RMGC au numai de pierdut daca mint. Iar RMGC ce au promis ca fac au chiar facut, ba mai mult, in timp ce ong-urile doar mimeaza actiuni si ruleaza fonduri.
 • +2 (2 voturi)    
  hmm (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:02)

  marina [anonim]

  Alburnus maior au ceva istorie cu tot felul de cazuri si decizii care s-au dovedit a fi bogus... ar fi chiar jalnic pt RMGC sa sustina o chestie impotriva unei sentinte si sa se dovedeasca ca au mintit. nu cred ca si-ar permite asa lovitura de imagine
  • +1 (1 vot)    
   minciuna e unealta lor principala (Luni, 9 aprilie 2012, 11:38)

   Mihnea [anonim] i-a raspuns lui marina

   pai asta e principala unealta a celor de la Alburnus Maior. Au mintit ca reprezinta vocea localitatii si inca o fac cu nerusinare, au mintit in legatura cu tot procesul tehnologic, la un moment dat cianura putea sa se teleporteze in imaginatia lor
 • +1 (3 voturi)    
  nup (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:04)

  mary [anonim]

  Nu cred ca MRU o sa semneze ca interimar avizul. Iar Borbely nu a semnat pt ca n-a avut curaj, ci pt ca efectiv a vrut ca totul sa fie in ordine, chestie de apreciat. Oricum, sunt suta la suta convinsa ca or sa primeasca avizul, sooner or later. nu trebuie sa faca MRU scheme ca interimar pt asta
 • -1 (1 vot)    
  Dream on, gabriel! You're screwed! (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:08)

  Lu [anonim]

  ”În urma acestei decizii vor pica în instanță, pe principiul dominoului (accesorium sequitur principale), și ultimul certificat de urbanism nr. 87/2010 emis de C.J. Alba, și decizia nr. 2849/07.03.2011 de emitere a avizului de mediu pentru “Modificare PUZ zona industrială Roșia Montană” emisă de ARPM Sibiu.”

  De aici:

  http://dumitrudobrev.wordpress.com/2012/04/06/pentru-spargerea-blocadei-informationale-a-tembeliziunilor-mogulesti-in-privinta-proiectului-minier-%E2%80%9Erosia-montana/
 • 0 (2 voturi)    
  urbanism (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:47)

  laura [anonim]

  eu nu inteleg logica ong-urilor care teoretic vor sa salveze rosia montana. pentru ca e destul de clar ca odata cu inceperea proiectului, localitatea va avea mult de castigat.
 • 0 (0 voturi)    
  planuri (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:31)

  raluca [anonim]

  proiectul oricum merge inainte. si nu ii inteleg pe astia care nu fac decat sa puna bete in roate, nu e ca si cum ar ajuta pe cineva cu ceva
 • 0 (0 voturi)    
  // (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:18)

  Fane [anonim]

  pe toti sustinatorii RMGC care cred ca ONG urile mint si care cred ca exploatarea e mai buna decat natura, ca lumea asta e condusa doar de oameni buni care nu sunt urmariti si nu urmaresc niciun ineteres economic si care cred ca cei de la RMGC sunt niste ingerasi care vor binele societatii si nici nu-i intereseaza aurul de acolo (ma mir cum d enu merg sa imparta bani aiurea prin tara atunci) si care cred ca asta e singura solutie de a ne salva din criza si care cred ca tot ce zboara se mananca ii intreb: o piucatura de cianura ce zboara pe deasupra capetelor voastre si va cade direct intr-un pahar cu apa vreti sa o beti? pofta buna!!! manipulatilor... sau v-au platit cumva aia de la RMGC care nu pot dormi noaptea de necazurile Rosiei Montane sa sporovaiti tampenii aici...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by