Curtea de Apel Alba Iulia a dat miercuri, 4 aprilie, verdictul in procesul privind planul de urbanism general (PUG) si planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation. Asociatia Alburnus Maior sustine, intr-un comunicat remis redactiei, ca "Planurile de urbanism de la Rosia Montana sunt anulate irevocabil" si ca "Ministerul Mediului se afla acum in imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana". Compania sustine, intr-un punct de vedere remis redactiei, ca "hotararea de ieri a instantei nu vizeaza HCL (Hotarirea Consiliului Local - n.red.) 45 si 46 de aprobare a documentatiei de urbanism de tip PUG si PUZ din 2002".

Cele doua puncte de vedere au fost formulate in conditiile in care motivarea deciziei Curtii de Apel nu a fost facuta publica.

Verdictul a fost pronuntat intr-o actiune judecatoreasca promovata de Asociatia Alburnus Maior Rosia Montana, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si de catre Fundatia Culturala Rosia Montana.

Consiliul Local a emis hotariri privitoare la PUG-ul si PUZ-ul pentru mina de aur de la Rosia Montana atit in 2002, cit si in 2009.

"Cele doua ONG-uri au demarat deja actiunile judecatoresti si pentru anularea certificatului de urbanism nr. 87 din 30.04.2010, dar si a deciziei ARPM Sibiu din martie 2011. Suntem increzatori ca anularea irevocabila a planurilor de urbanism azi obtinuta va oferi un temei solid pentru anularea acestor acte subsecvente", spune in comunicatul remis de Asociatia Alburnus Maior avocatul Marius Liviu Harosa, care reprezinta in instanta cele doua ONG-uri.

RMGC spune, in punctul de vedere remis redactiei, ca "va putea face precizari asupra implicatiilor deciziei Curtii in momentul in care va fi comunicata motivatia care a stat la baza deciziei".