Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri ca Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate si listate la bursa, iar ordinea in care aceste societati vor fi vandute va depinde de propunerile intermediarilor selectati, potrivit Mediafax.

"Intermediarii ne vor spune ordinea in care le vom privatiza sau lista la bursa", a afirmat Bode.

Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min.

De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar contractul pentru vanzarea Cupru Min va fi semnat vineri, 6 aprilie.

Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni). Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.

Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti. Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom are ca termen sfarsitul lunii iunie, dupa care va fi selectat management privat.

Cel putin 20% din actiunile Posta Romana vor fi preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an, iar listarea Hidroelectrica este prevazuta pentru cel tarziu luna octombrie a acestui an. La Electrica Serv incheierea procesului de privatizare are ca termen jumatatea acestui an.