UPDATE Vanzarea Cupru Min a esuat; Ministerul Economiei sustine ca firma Roman Copper nu a acceptat conditiile partii romane
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contractului de privatizare.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode. El a precizat ca acest contract de prvatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.
Filmul zilei cu premierul Ungureanu in prim plan
Premierul Mihai Razvan Ungureanu spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie "cu bine", chiar vineri seara, precizand insa ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip". Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limita pentru semnarea tranzactiei.
Intrebat cum comenteaza faptul ca patrimoniul Cuprin Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Razvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculatii si nici chestiuni de ordin tehnic".
"S-au facut referiri pe aceasta tema la nivelul Ministerului Economiei si al purtatorului de cuvant al Guvernului. Remarc faptul ca dupa ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astazi este construita pe o controversa de informatii si de date", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, vineri dupa-amiaza, cu prefectul de Iasi Dragomir Tomaseschi si cu presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, intalnirea, desfasurata cu usile inchise la Prefectura din Iasi, durand o ora si jumatate.
Seful guvernului a explicat cu cateva zile in urma de ce privatizarea Cupru Min era necesara si de ce reprezinta un succes. Concentratia foarte mica de cupru din steril, doar 0,3%, care nu poate fi exploatata decat cu ajutorul unei tehnologii moderne precum si un pret triplu obtinut la licitatie fata de cel de pornire a transformat privatizarea Cupru Min intr-un real succes in viziunea premierului. Acesta a amintit ca si "un alt liberal ca el" a incercat de doua ori sa privatizeze compania.
"In momentul in care s-a castigat aceasta licitatie am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism economic. E si meritul tehnicilor de privatizare promovate de guvernul Boc", a declarat acesta sustinand ca privatizarea CupruMin a fost un semnal extraordinar catre piata de capital si imediat a venit la Bursa oportunitatea listarii a 15% din actiunile Transelectrica care a depasit cele mai optimiste asteptari ale noastre.
Scurt istoric: Despre valoarea Cupru Min si Roman Copper Corp.
Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de catre o firma cu sediul intr-un apartament din Alba-Iulia, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.
Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
In document se mentioneaza ca necesarul de investitii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat pana in 2015, iar investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.
La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Ministerul Economiei: Zacamantul de minereu cuprifer nu a facut parte din privatizarea Cupru Min
Ministrul economiei: Vom rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate sau listate la bursa
Contractul pentru vanzarea Cupru Min va fi semnat vineri
Exclusiv Lidia Candea, directorul firmei cu cifra de afaceri de 70.000 de euro care a evaluat Cupru Min: Nu suntem o firma "de apartament". Facem evaluari de peste 10 ani. Zacamantul nu a facut obiectul evaluarii
VIDEO Mihai Razvan Ungureanu: Nu avem intentia sa modificam ceva in domeniul taxarii pana la sfarsitul anului / Cupru Min era o companie complet neprofitabila si a fost privatizata absolut transparent. / La Barlad exista un acord petrolier cu Chevron, nu de exploatare a gazelor

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
La cat scandal a iesit pe tema asta, poate vor sa mai salveze din aparente....
O sa apara o alta firma, tot facuta peste noapte si care o sa fie mai "buna".
Adrian Nastase si PSD stiu sa faca vanzari de astea mega-tzepe.
Escrocii internationali de la firma "canadiana" cu adresa de POBox chiar nu se asteptau la asa pretentii, tam-nesam, aici pe plaiul mioritic - avand in vedere atatea precedente glorioase de jaf si borfasie din avutul national al romanilor.
PS: Sa zicem ca sunt ignorant in materie, dar nu inteleg de ce a fost musai sa se vanda ISCIR-ul. Nu mai spravietuia statul roman fara 600 000 €?
Ci de bazele de date si, mai ales, de teren >:
Nu i-ar fi impiedicat nimic sa imbunatateasca corpul de "specialisti" daca ar fi vrut - asta nu costa chiar atat de mult!
Daca nu stia despre ele, cred ca ne paste un lung proces cu adjudecatarul.
In legatura cu presupusa lipsa a banilor pentru investitii, totul e o minciuna. Doar jumatate din pomana electorala data primariilor portocalii in aceste zile ar fi fost de ajuns. Pe langa asta, se mai puteau vinde pe bursa pachete de actiuni pentru a implica si capitalul strain, plus management privat. Din pacate in spatele firmei de apartament sau a casutei postale careia dorea MRU sa-i vanda CupruMin sunt niste smecheri romani (binenteles securisti cu vechi state de serviciu) care intentionau sa o re-vanda, dupa obtinerea avizului de madiu, catre alti investitori la un pret mult mai mare.
Baga aici extrasul de cont cu plata efectiva de catre firma a "garantiilor de mediu" - dar nu ai cum, ca acolo e tot o firma de apartament!
NICIODATA nu ar fi trebuit sa se ajunga in situatia in care cumparatorul este de fapt un intermediar care "face rost de bani" doar dupa ce castiga licitatia.
Pe de alta parte, intr-un astfel de caz, cred ca ar fi obligatoriu ca cel care a cumparat sa depuna un avans.
Insa... daca pretul de vanzare de 200 de milioane s-a stabilit in urma unei licitatii in care cumparatorul nu are de fapt bani, cat va oferi cineva care chiar are cash-ul disponibil in cont?
Pacat ca canadienii aia au fost neseriosi.
2. Pentru statul roman asta da posibilitatea sa se faca o evaluare corecta a CupruMin cu toate bunurile si resursele (incluzand zacamantul). Firma este profitabila deci nu se pierde timp prin intarzierea privatizarii, poate pana la urma nici nu e solutia corecta privatizarea ci gasirea unor oameni care sa stie sa faca un plan de afaceri, sa atraga banci si sa faca firma sa se dezvolte independent.
Asta arata totusi in CE conditii au fost "privatizarile" din domeniul minier de pana acum (pentru ca au mai fost, chiar destule, nu atat de "mediatizate")!
Ce TUPEU si la astia!!! Deci voiau nici mai mult nici mai putin decat "acord integrat de mediu" FARA sa dovedeasca (cu banii in cont!!!) ca vor lua masuri de reducerea a poluarii? Pai Rosia Poieni are probleme URIASE de mediu, functioneaza ilegal (din acest pdv) de peste un an (i-a expirat acordul - si altul nu poate fi dat in conditiile astea) - iar astia voiau sa ia cuprul si sa polueze in continuare? HA!
Chestia e ca, daca mina "de stat" continua sa NU faca investitiile de mediu necesare, trebuie inchisa mintenash!
Nu privatizati, fratilor! Sa mai aiba amaratii aia de directori bani de vacante si de hoteluri de lux.
si acum, hotnews. si toata presa pedelaca. faceti dracului presiuni pentru privatizarea prin bursa de valori! privatizarile prin licitatie trebuie sa dispara, sunt hotii la drumul mare din avutia poporului!!!
Identificati halca ce urmeaza a fi devorata, gasiti niste neica nimeni dispusi sa spaguiasca cat mai mult, mai faceti rost de niste tembeli la fel de corupti care evalueaza fara cel mai mic discernamant halca respectiva si dati drumul la treaba...ca doar "cine sa comenteze"?...Dup'aia ragaiti cu burtile pline si fara griji, scarpinandu-va in dosul slinos unde va doare de obicei de tara asta, ranjind satisfacuti de jaful bifat in CV...Cat va mai rabda pamantul asta pe care-l stoarceti si de maruntaie?!....