Vanzarea companiei Cupru Min catre Roman Copper a esuat, oficialii romani spunind vineri noaptea ca firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.

De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contractului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode. El a precizat ca acest contract de prvatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.

Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.

Filmul zileicu premierul Ungureanu in prim plan

Premierul Mihai Razvan Ungureanu spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie "cu bine", chiar vineri seara, precizand insa ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip". Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limita pentru semnarea tranzactiei.

Intrebat cum comenteaza faptul ca patrimoniul Cuprin Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Razvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculatii si nici chestiuni de ordin tehnic".

"S-au facut referiri pe aceasta tema la nivelul Ministerului Economiei si al purtatorului de cuvant al Guvernului. Remarc faptul ca dupa ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astazi este construita pe o controversa de informatii si de date", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, vineri dupa-amiaza, cu prefectul de Iasi Dragomir Tomaseschi si cu presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, intalnirea, desfasurata cu usile inchise la Prefectura din Iasi, durand o ora si jumatate.

Seful guvernului a explicat cu cateva zile in urmade ce privatizarea Cupru Min era necesara si de ce reprezinta un succes. Concentratia foarte mica de cupru din steril, doar 0,3%, care nu poate fi exploatata decat cu ajutorul unei tehnologii moderne precum si un pret triplu obtinut la licitatie fata de cel de pornire a transformat privatizarea Cupru Min intr-un real succes in viziunea premierului. Acesta a amintit ca si "un alt liberal ca el" a incercat de doua ori sa privatizeze compania.

"In momentul in care s-a castigat aceasta licitatie am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism economic. E si meritul tehnicilor de privatizare promovate de guvernul Boc", a declarat acesta sustinand ca privatizarea CupruMin a fost un semnal extraordinar catre piata de capital si imediat a venit la Bursa oportunitatea listarii a 15% din actiunile Transelectrica care a depasit cele mai optimiste asteptari ale noastre.

Scurt istoric: Despre valoarea Cupru Min si Roman Copper Corp.

Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de catre o firma cu sediul intr-un apartament din Alba-Iulia, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

In document se mentioneaza ca necesarul de investitii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat pana in 2015, iar investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.