​Ministrul Economiei, Lucian Bode, s-a intalnit, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu. Cei doi au discutat timp de o ora, un subiect fiind, cel mai probabil, privatizarea Cupru Min. Vanzarea companiei Cupru Min catre Roman Copper a esuat, oficialii romani spunand vineri noaptea ca firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro garantii de mediu si sa plateasca cei 200,7 milioane euro in termen de 30 zile de la obtinerea avizului. Premeirul Ungureanu spunea acum cateva zile ca privatizarea Cupru Min este primul succes economic major si ca a "dovedit prin asta ca se poate privatiza si fara comision".

Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

"Partile au ajuns la o intelegere verbala pe care suntem in continuare gata sa o respectam", spune intr-un comunicat de presa remis redactiei HotNews.ro Mike Curtis, partener la BayFront Capital Partners - banca detinatoare a companiei Roman Copper. "Aceasta intelegere include termeni ceruti de Guvern si acceptati de Roman Copper, desi nu erau inclusi in forma initiala a contractului prezentata in pachetul de privatizare. Am fost surprinsi cand comisia de negociere a refuzat sa accepte semnatura noastra scrisa", se mai arata in comunicat.

Reprezentantul Roman Copper spune ca intelegerea verbala definitiva a fost realizata tirziu in cursul zilei de 6 aprilie, iar compania canadiana considera ca contractul este in picioare. "Credem ca avem o intelegere valida si care produce efecte, si vom continua sa lucram cu buna credinta cu autoritatile romane pentru a clarifica aceste aspecte".

Intrebati de HotNews.ro daca pozitia exprimata inseamna ca Roman Copper ar putea merge in justitie pentru a cere incheierea contractului, reprezentantii companiei au refuzat sa faca precizari suplimentare, adaugind doar "sintem optimisti ca aparenta neintelegere va fi rezolvata".