Intalnire online

Dragos Tanase, director general RMGC: Nu exista o conexiune intre evaluarea de mediu si documentatia de urbanism si procedura de evaluare va merge mai departe

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 11 aprilie 2012, 1:25 Economie | Companii


Dragos Tanase
Foto: HotNews.ro
Proiectul de la Rosia Montana tine din nou prima pagina dupa ce Traian Basescu a cerut Guvernului o pozitie transanta, militind totodata pentru acordarea avizelor. Si premierul Ungureanu s-a pronuntat pentru o solutie rapida, in timp ce la Ministerul Mediului s-a instalat Attila Korodi, un opozant declarat al exploatarii aurului pe baza de cianurare. Si alti politicieni de virf de la Putere, printre care si Monica Macovei, se pronunta ferm impotriva, la fel ca si partidele din Opozitie. Totul - pe fondul unei decizii in justitie despre care ONG-urile adverse sustin ca ar insemna stoparea proiectului.

Dragos Tanase, directorul general al Rosia Montana Gold Corporation, a discutat online cu cititorii HotNews.ro  despre sansele proiectului si strategia companiei.

 • Intalnirea s-a incheiat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5319 vizualizari

 • o singura intrebare (Miercuri, 11 aprilie 2012, 1:37)

  Mazeta [utilizator]

  cat a investit pana acum RMGC in publicitate (TV, presa, online samd.) si cat intentioneaza sa mai investeasca? multumesc
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:32)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mazeta

   Tot ce dorim e sa cream locuri de munca in Rosia Montana pentru oameni din Rosia Montana si pentru celelalte industrii conexe. Am simtit nevoia sa aratam faptul ca comunitatile miniere sint intr-o situatie disperata si isi doresc ca acest proiect sa porneasca repede. De cite ori merg in Rosia Montana simt aceasta presiune a oamenilor si ma bucur ca acum marea majoritate a romanilor au inteles cita nevoie e in acea zona de acest proiect.
   Bugetele noastre de publicitate nu sint in nici un caz atit de mari pe cit s-ar crede. Dar daca ar trebui sa cheltuim mai multi bani pentu a crea locuri de munca, o vom face fara nic un fel de ezitare.
 • Poluare (Miercuri, 11 aprilie 2012, 1:54)

  Cornel Popa [anonim]

  Din perspectiva ecologica, contra-argumentul principal vizeaza eventualul impact negativ asupra zonei. In cazul in care nu se demareaza proiectul, cum ramane cu actualul grad de poluare (destul de ridicat) din zona RM? Exista un plan la nivelul Ministerului Mediului cu privire la asta?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:34)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel Popa

   Buna intrebare. Daca proiectul; nu demareaza, statul roman trebuie sa investeasca zeci, chiar sute de milioane de euro in reabilitarea ecologica a actualei zone foarte poluate din Rosia Montana, in salvarea patrimoniului din zona, in infrastructura si in niste oportunitati pentru oamenii de acolo. Pina una-alta, avem citeva mii de someri fara nici un fel de perspectiva. Nimeni nu le ofera nici o solutie acestor oameni.
 • Alternative (Miercuri, 11 aprilie 2012, 1:59)

  Elena Arnautu [anonim]

  Este fezabila pt economia romaneasca o eventuala inchidere a zacamantului pentru urmatorii ani? Daca nu - exista posibilitatea reala a exploatrii interne? Are Ministerul Mediului o contra-propunere la metoda de extragere folosind cianuri? Multumesc!
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:36)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena Arnautu

   Statul exploateaza acolo folosind tehnologia cu cianura din anii 50 si cu tehnologie din anii 70. pentru modernizarea tehnologica este nevoie de investitii masive, peste 1 miliard de dolari. Noi venim cu acesti bani, iar statul roman nu trebuie sa puna un leu.
 • Intrebare pentru domnul Dragos Tanase (Miercuri, 11 aprilie 2012, 4:55)

  Petru Bucur Volk [anonim]

  Dle director General, sunteti de acord, in principiu sa va supuneti deciziei unui REFERENDUM popular pe tema Rosia ´Montana daca ar fi organizat cu intrebarea:
  Doriti sa se demareze iremediabil exploatarea aurului de la Rosia Montana in conditiile actuale?
  Daca nu doriti referendum: de ce il evitati fiindca atunci ati putea face puternica si vehementa campanie PRO locuri de munca?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:40)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petru Bucur Volk

   Practica internationala este ca in cadrul comunitatilor locale sa se organizeze consultari sau referendumuri privind exploatarea resurselor naturale. Si aceasta deoarece la nivel national exista doar un impact pozitiv de contributie la economia nationala a unui astfel de proiect, in vreme ce riscurile de mediu sint doar la nivel local. La Rosia Montana, comunitatile s-au pronuntat in repetate rinduri, in proportii aproape unanime, pentru demararea acestui proiect si crearea de locuri de munca. In plus, acele comunitati sint comunitati de mineri din tata-n fiu, care cunosc industria miniera, inteleg ce inseamna un iaz de decantare sau o uzina de procesare si pot evalua in mod legitim oportunitatile aduse de astfel de proiecte si factorii de reducere a riscurilor.
 • rosia montana (Miercuri, 11 aprilie 2012, 6:55)

  Andrei [anonim]

  Care vor fi diferentele dupa lasnsarea proiectului in zona, stiu ca investitiile vor fi majore in toata zona, dar niste cifre poate ii ajuta pe cei din ong-uri sa inteleaga cat de vitale sunt investitiile
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:45)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Citeva mii de locuri de munca, 140 de milioane de dolari investitii in obiective de patrimoniu - care astfel devin obiective turistice - investitii masive in infrastructura locala - drumuri, apa, retele utilitare, stimularea industriilor colaterale mineritului si turismului, spatii de cazare, restaurante, pensiuni. Toate acestea vor face Rosia Montana o destinatie unde turistii vor putea vizita si vedea toate procedeele istorice de exploatare a aurului din perioada romana, perioada austro-ungara, interbelica, comunista si moderna.
 • variana de stopare a proiectului RM (Miercuri, 11 aprilie 2012, 7:35)

  costica [anonim]

  O astfel de varianta nu este exclusa(vazand tergiversarea autoritatilor si lipsa unei decizii timp de atatia ani) si ma gandesc ca RMGC a luat-o in considerare.
  In cazul in care se va decide stoparea Proiectului Rosia Montana, ce inseamna asta din punct de vedere legal?
  Ce poate face sau ce intentioneaza sa faca RMGC intr-un astfel de caz?
  Ce pierderi risca Romania, ce penalitati ar trebui sa plateasca Romania?
  Ce prevede Contractul actual intr-un astfel de caz?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:48)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui costica

   Misiunea noastra este sa construim mina de la Rosia montana. Si asta vom face. Nu luam in considerare in acest moment stoparea proiectului pentru ca nu vedem nici un motiv ca intr-o perioada de criza economica in care e nevoie de locuri de munca si dezvoltare economica mai mult ca oricind Romania sa spuna nu unui proiect care aduce mii de locuri de munca.
   Deocamdata asteptam un raspuns din partea autoritatilor. Noi consideram ca respectam toata legislatia romana si europeana si ca raspunsul ar trebui sa fie pozitiv.
   Acesta este singurul scenariu cu care lucram in momentul de fata.
 • patrimoniu (Miercuri, 11 aprilie 2012, 7:53)

  Mihai [anonim]

  Cat a investit rmgc pana acum in patrimoniul de la rosia montana si cat mai are de gand sa inevsteasca? Proisiunea cu rosia montana ona turistica, adica o alta investitie in hoteluri se va mai face?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:52)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pina astazi am investit aproximativ 15-20 milioane de dolari in patrimoniul din Rosia Montana. In plus propunem o investitie de 140 de milioane USD in patrimoniu, din care 70 de milioane USD doar in zona Rosia Montana, si 70 de milioane USD in alte obiective de patrimoniu.
   Astazi, avem citeva proiecte avansate de investitii in patrimoniu si va invit pe toti la Rosia Montana sa le vedeti cu ochii vostri: reconstructia Primariei vechi, reconstructia scolii vechi si transformarea lor in spatii de cazare, amenajarea unui numar de 50 de case istorice in zona protejata, amenajarea turistica a galeriei romane Catalina Monulesti - locul unde s-au gasit cele mai multe tablite cerate. Speram ca in toamna toate aceste obiective sa fie finalizate si redate circuitului patrimonial si turistic.
 • :) (Miercuri, 11 aprilie 2012, 8:21)

  ion voicu [anonim]

  care este urmatorul proiect rmgc?
  la revedere!
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:54)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion voicu

   Deocamdata noi ne concentram pe dezvoltarea proiectului de la Rosia Montana, dar sint convins ca in viitorul apropiat Romania se va deschide catre investitiile in sectorul minier si atit noi, cit si alti jucatori si investitori din industria miniera vor avea sansa sa materializeze multe proiecte in Romania in beneficiul economiei si comunitatilor locale.
 • Intrebare (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:19)

  Calinu. [utilizator]

  Buna ziua,

  Intrebarea mea pentru invitat este: Avand in vedere ca procedurile de avizare sunt destul de clare, normele europene sunt foarte clare, este normal sa dureze mai bine de un deceniu aprobarea unui asemenea proiect? Avem sanse sa ne apropiem de celelalte tari producatoare de aur, ca si Finlanda sau Suedia, in ritmul acesta?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:56)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calinu.

   Raspunsul este Nu. Din pacate sau din fericire, Rosia Montana este primul proiect minier modern, care aduce tehnologie de ultima generatie. Sintem convinsi ca, odata implementat acest proiect, iar romanii vor putea vedea cu ochii lor tehnologia avansata si beneficiile aduse de un astfeld e proiect, urmatoarele proiecte miniere folosind aceste tehnologii vor fi mult mai usor de implementat si acceptat.
 • Investitii (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:23)

  Sorin P. [anonim]

  Cat a investit pana acum RMGC in tara noastra pentru acest proiect si cat urmeaza sa mai investeasca?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:56)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin P.

   500 de milioane de dolari investiti pina astazi, peste un miliard de dolari in constructia minei si citeva sute de milioane in faza de operare.
 • Solutii concrete..... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:24)

  Carmen COCORA [anonim]

  Intrebari :

  1) Daca exista temeri justificate ce impiedica exploatarea de suprafata, de ce nu se cauta solutia exploatarii doar in mina prin retehnologizare cu risc uman scazut (mineri) si eficientizare ?

  2) Efectiv, cate locuri de munca oferiti si pe ce termen ? Daca aceste promisiuni, sunt pe cativa ani, .....pentru nicio generatie de mineri, nu vad de s-ar apuca cineva de minerit in zona ?! Pe termen lung nu puteti oferii solutia unui job , daca dupa nici 10 ani, ii lasati balta si ei raman si fara slujbe si cu o zona poluata.....nu vad decat un profit meschin si unilateral.

  3) Ce calitate are zacamantul extras, cantitatea estimata, durata exploatarii dar mai ales garantiile intretinerii de dupa secatuirea zacamantului. Angajamentele precise fata de locuitorii zonei, care vor trebui sa vietuiasca si dupa plecarea voastra ?

  Va multumesc .
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:06)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carmen COCORA

   1. Exploatarea in subteran se poate face doar atunci cind minereul are continut de peste 10 gr/tona. La Rosia Montana continutul mediu este de 1,5 gr/tona si nu se poate exploata rentabil comercial decit in cariera deschisa. Important de retinut - 2 din cele 4 cariere sint deja deschise de statul roman, astazi abandonate fara a fi reabilitate ecologic. De aceea proiectul nostru se suprapune cu aceste zone, iar la final le vom inchide ecologic, lasind in urma totul verde.
   2. RMGC va angaja in mod direct 2300 de oameni pe perioada de constructie si 900 in faza de operare. In plus, vor fi citeva mii de locuri de munca pe linga mina, in furnizarea de bunuri si servicii catre mina, precum si in programele de dezvotlare durabila/turism/patrimoniu.
   As vrea sa mentionez ca din 1997 pina astazi am generat in medie citeva sute de locuri de munca directe. Azi avem 500 de angajati directi si probabil ca generam cel putin 500 de alte locuri de munca. Daca adunam 15 ani pina azi, plus 3 constructii, plus 16 operare, plus 2 inchidere, ajungem la 36 de ani in care generam mii de locuri de munca, lasind in urma o comunitate bine dezvoltata, cu activitati economice care vor ramine pentru totdeauna acolo.
   3. Rezerva de aur este de 314 tone, recuperarea in uzina de procesare de 80%, productia efectiva 251 de tone de aur si 875 de tone de argint productie efectiva.
 • intrebari (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:25)

  vali [anonim]

  care sunt costurile pe care le suporta rmgc-ul pentru ecologizarea zonei? dar pentru refacerea patrimoniului? in ce masura credeti ca statul ar reusi sa faca acelasi lucru?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:09)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui vali

   Reabilitatea mediului din Rosia Montana va incepe odata cu constructia si operarea minei. VOrbesc aici in special de apele acide, care azi coloreaza Ariesul pe citeva zeci de km si pe care noi le vom elimina din ziua unu de exploatare. In total, ecologizarea va costa 135 milioane dolari.
 • mediu (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:29)

  rodica [anonim]

  conteaza faptul ca a fost schimbat ministrul mediului, din moment ce proiectul este facut dupa normele europene? si ce relevanta are monica macovei in a-si da cu presupusul despre rosia montana?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:11)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   Noi am raspuns la toate problemele tehnice ridicate in cadrul Comisiei de analiza tehnica. In acest moment nu mai sint probleme neclarificate. Asteptam decizia.
 • Locuri de munca (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:32)

  Lu [anonim]

  Dle Tanase, am o singura intrebare si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde direct, fara volutele retorice pe care le faceti de obicei ca sa nu raspundeti nimic :)
  Principalul argument al RMGC e crearea de locuri de munca pentru oamenii din zona. Va rog sa ne spuneti ce pot lucra la viitoarea mină foştii mineri din Rosia, cărora acum le promiteti laptele si mierea. Ce vor putea face la o exploatare cu cianuri, adica la o uzina chimica, minerii care coborau cu lampasul in subteran.
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:16)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lu

   Sa incep cu finalul intrebarii. Multi mineri din Rosia Montana si din zona au lucrat la uzina de flotatie din Rosia Montana si la uzina de cianuratie din Baia de Aries. Sint cei mai multi oameni cu virsta de munca, au pregatire de mineri sau specialitati legate de minerit, cum ar fi inginerie de mediu sau inginerie chimica. Este adevarat insa ca din cauza perioadei lungi petrecute in somaj, oamenii din Rosia Montana vor avea nevoie de o perioada de pregatire in ceea ce priveste utilizarea tehnologiilor avansate pe care le vom aduce acolo. O parte din aceste programe d epregatire au inceput deja. Specialistii care vor veni in zona vor avea ca principal obiectiv transmiterea cunostintelor necesare catre forta de munca din zona. Astazi, peste 90% din angajati sint din zona Rosia Montana, iar ca obiectiv ne-am propus ca la inceputul exploatarii sa ajungem la 100% forta de munca romaneasca si cea mai mare parte din zona.
 • investitie straina (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:33)

  sonia [anonim]

  de ce credeti ca ar fi mai bine pentru noi ca mina sa fie deschisa de rmgc si nu de stat? care sunt avantajele noastre
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:17)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui sonia

   Am raspuns mai sus
 • Korodi (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:39)

  andinny [utilizator]

  Chiar daca Korodi se declara opozant al procesului de cianurare, care sunt sansele sa acorde totusi avizul de mediu, in conditiile in care se vorbeste despre acest proces de extractie al aurului ca fiind cel mai modern din lume?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:19)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui andinny

   Tehnologia este permisa de legislatia romaneasca si europeana si sintem convinsi ca atit timp cit se va respecta legea vom primi acordul de mediu.
 • Rosia Montana (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:44)

  Nicu [anonim]

  Care este traseul transportatorilor de cianura si daca autoritatile locate de pe acest traseu au fost instiintate si s-a obtinut avizul de tranzit al substantelor deosebit de periculoase (cianura 100%, nu 10% PPM ca in iazul de la Corna!)si despre pericolul mare de accidente ecologice (...la infrastructura noastra rutiera si feroviara...!)The International Cyanide Management Code prevede clauze foarte restrictive pe care RMGC in mod sigur nu le poate indeplini in totalitate in Romania!
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:22)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicu

   Cianura este produsa in Europa in Germania, Cehia si Cipru. Toti acesti producatori respecta The International Cyanide Management Code, iar traseele au fost publicate in studiul nostru de impact si dezbatute in consultari publice. COnditiile de siguranta in timpul transportului vor fi cele mai stricte din lume, atsfel incit riscul de accidente sa fie minim, iar chiar in ipoteza unui accident sa nnu existe impact asupra mediului.
 • Investii (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:46)

  Badita Florin [anonim]

  De ce la Rosia Montana nu ai voie sa iti deschizi o firma,sa construiesti ceva.
  Personal stiu persoane care doresc sa investeasca pana la 500.000 de euro in Rosia Montana, pentru deschiderea unei ferme, dar nu au voie sa construieasca in Rosia Montana, precum si Valea Cornei
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:24)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Badita Florin

   Proiectul nostru ocupa 25% din suprafata comunei. Va rog directionati acele personae care ovr sa investeasca cei 500000 de euro in Rosia Montana, ne bucuram sa auzim ca exista astfel de oameni si sintem convinsi ca impreuna cu comunitatea din Rosia Montana vom gasi in restul de 75% din teritoriul comunei spatiul necesar pentru acea investitie.
 • imaginea tarii (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:58)

  Franny [anonim]

  domnule Tanase, dupa ce un proiect care va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum se amana 15 ani de zile, cum credeti ca are de suferit imaginea tarii noastre in ochii investitorilor?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:26)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Franny

   Romania are multe zone mineralizate. Exista in acelasi timp foarte multi investitori interesati sa investeasca in aceste zone, sa creeze locuri de munca si dezvoltare economica. Din nefericire, Romania inca nu a inteles sansa uriasa pe care o are, iar investitorii straini sint in expectativa, in timp ce noi ne plingem de lipsa de locuri de munca si bani pentru scoli, spitale etc.
 • intarzieri (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:00)

  paul [anonim]

  de cat timp este amanat proiectul? care sunt riscurile pe care trebuie sa si le asume statul pentru un timp atat de indelungat de indecizie?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:26)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui paul

   Am raspuns mai sus
 • Film (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:03)

  Stefan [anonim]

  Ati vazut filmul Alethea, film documentar despre extragerea aurului cu cianuri la o mina din Turcia?
  Cat de mult va afecta flora, fauna si populatia din zona redeschiderea minei si distrugerea a catorva munti? In cati ani (decenii, secole) va reveni zona la forma initiala?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:29)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Eu nu vorbesc din filme de pe Youtube. Am vizitat personal citeva mine aurifere din Suedia, SUA, Noua Zeelanda, unde minele de acolo genereaza locuri de munca, beneficii economice pentru comunitatile invecinate folosind tehnologii moderne. De exemplu, la mina Waihi din Noua Zeelanda, in vecinatatea unei rezervatii naturale, apa dintr-un riu curat de munte este folosita in procesul tehnologic. Dupa tratarea apei in statia de epurare, apa este deversata in riu mai curata decit a fost luata. Noi vom aduce la Rosia Montana o tehnologie chiar mai performanta decit aceea pe care am vazut-o personal in Noua Zeelanda.
 • Valoarea celorlalte minereuri. (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:25)

  Rebel [anonim]

  Specialistul Aurel Suntimbrean fost geolog sef la Rosia Montana declara "valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea a aurului".
  Tot specialistul Aurel Suntimbrean ne da date despre minereurile de la Rosia montana: "in 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. in 1962, Icechim din Bucuresti, evidentieaza prezenta germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. in 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o proba de 350 kilograme de zacamant si am trimis-o la analiza la Institutul de Cercetari din Baia Mare. Vreau sa va prezint cateva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona".
  Aceste probe si rezultate se afla in documentatia pe care RMCG-ul a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale.
  Intrebare: cat revine statului statul "ROMAN" din extragerea acestor metale?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:33)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rebel

   Dl Sintimbreanu a facut 2 foraje folsind tehnologie sovietica in Masivul Cetate, care a fost intre timp exploatat de mina de stat in perioada comunista. Noi am facut in perioada 1997-2004 1200 de foraje folosind ultimele tehnologii pina la 300 m adincime. Din fiecare metru de foraj am luat 2 esantioane pe care le-am trimis la 2 laboratoare independente din Australia si Canada, unde am analizat compozitia chimica pe 47 de elemente chimice. Rezultatele arata ca nu exista decit 2 elemente exploatabile comercial: aurul si argintul. Noi nu avem licenta decit pentru aur si argint, tehnologia noastra este gindita pentru exploatarea aurului si argintului, iar presupunind totusi prin absurd ca ar exista alte elemente pretioase ele vor ramine in iazul de decantare la dispozitia statului roman.
 • restul europei (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:28)

  Simi [anonim]

  In Europa se mai practica acest tip de minerit? Daca da, care sunt principalele tari ca producatoare de aur si care sunt castigurile pentru stat in acele cazuri? Va multumesc.
 • NU! (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:37)

  Denis [anonim]

  Nu am o intrebare ci un raspuns: Nu.
  Voi vorbitzi frumos despre viitor dar viitorul nu tine numai de viitor ci si de prezent si trecut.

  Prezentul vostru inseamna procese pierdute si conflicte cu legea, cu societatea civila si cu mediul (care nu e nici macar al lui Basescu!).

  Trecutul vostru inseamna imperii care au venit dupa aceste resurse si care au lasat in urma saracie si multa suferinta. Acestia sunt adevaratii vostri parinti. Noi va cunoastem mai bine decat va cunoasteti voi insiva si trebuie sa ne ascultati cand zicem: Nu.

  E mai bine pentru toti. Acest aur trebuie sa ramana acolo unde este. Acolo are valoare, de acolo din pamant ofera stabilitate economica nu numai Romaniei ci intregii zone.

  De acolo este si garant pentru BNR si alte afaceri in Romania. Daca vreti sa beneficiati de el nu il jucati la bursa inaite sa il avetzi! Ci mutativa toate afacerile in Romania si platiti taxe si dezvoltati aceasta economie folosind aurul ca o garantie a afacerilor voastre. Sigur asta inseamna ca intr-adevar vreti sa oferiti locuri de munca, si sa riscati chiar un esec in afaceri.

  Revenind la "Nu". Nu veti castiga chiar si pentru simplul fapt ca in orice lupta de durata (peste 10 ani) nu iese castigator ala care are pumnul mai tare (sau buzunarul mai plin) ci ala care nu foloseste forta (sau face voluntariat). Lupta aceasta nu este una intre procente ci este dusa pe doua planuri diferite: de unde si incompatibilitatea de comunicare. De aceea va este si atat de greu sa intelegeti ce se intampla si de ce pierdeti dupa cati bani ati bagat in reclame.

  Va doresc sa reusiti sa le explicati sefilor dumneavoastra mai mari ca ati dat gres. Succes si..
  NU!
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:36)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Denis

   Eu am o rugaminte: mergeti in Rosia Montana si spuneti asta miilor de mineri fara nici un fel de perspectiva.
   Multumesc
 • constiinta dvs (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:41)

  Andrei [anonim]

  Puteti dormi noaptea stiind ca promovati distrugerea istoriei propriei tari prin distrugerea patrimoniului unic de la Rosia Montana in cazul in care proiectul ar porni?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:38)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Nu pot dormi noaptea cind stiu ca oamenii din Rosia Montana nu au ce maninca, copiii nu au bani sa mearga la scoala si cind trebuie sa raspund la sutele si miile de cereri de ajutor social ale acestor oameni uitati de societatea romaneasca.
 • Evenimentele Imposibile (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:42)

  akarki [anonim]

  Reactorul de la Cernobil era sigur. Daca intrebai pe specialistii de acolo fiecare baga mana in foc.
  Reactoarele de la Fukushima erau sigure. Specialistii tocmai au prelungit durata de functionare.
  La fiecare s-a intamplat ceva. In cazul de la Fukushima exista chiar si posibilitatea de a evacua pe Tokyo.
  Digul de la Rosia Montana va fi sigur (adica asa propuneti).
  Ati analizat cumva efectele daca se intampla "ceva" peste 30-50-100 ani? Ce explicatie va da bunicul Dragos Tanase nepotilor daca se intampla acel ceva?
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:41)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui akarki

   Am analizat aceasta perspectiva. Barajul a fost coinstruit pentru a rezista la un cutremur de 8 grade Richter intr-o zona cu risc seismic teoretic posibil de 5,6 garde. Pentru a exista o deversare este necesare si o precipitatie probabila 1/100 milioane ani. Chiar si in aceasta situatie teoretic posibila, deversarea nu paraseste zona industriala, fiind diluata la standard de apa de riu. Probabilitatea folosita in industria nucleara este de 1/100.000 de ani. Cu alte cuvinte, noi consideram ca proiectul de la Rosia Montana e mult mai sigur chiar si decit o centrala nucleara.
 • Studiul S\ntimbrean (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:47)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Potrivit unui studiu făcut în 1973 la Institutul de cercetări miniere de la Baia Mare), la Roşia Montană există:
  Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
  Argint: 7-11 gr/tona de minereu
  Germaniu: 20 gr/
  Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
  Titan: 1000 gr/tona
  Nichel: 30 gr/tona
  Crom: 50 gr/tona,
  Cobalt: 30 gr/tona
  Galiu: 300 gr/tona
  Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
  Bismut: 20 gr/tona,
  Feldspat potasic.
  Cum este posibil ca licenţa dvs. să fie numai pe exploatare aur şi argint, care sunt de fapt metalele cu cea mai mică concentraţie?!
 • amanarea Contractului (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:14)

  lili [anonim]

  Acest Contract este amanat de multi ani.
  De ce RMGC nu a cerut despagubiri sau ce prevede Contractul pentru aceasta situatie neobisnuita?
  Banii investiti pana acum cum ii veti recupera?
 • investiti in alta tehnologie (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:28)

  tuderp [anonim]

  Prefer sa merg cu loganul 10 ani decat cu ferarri un an calcand prin ceanura si asa daca mai apuc dupa ce am baut apa din zona!
  Asta e principul de baza, nu avem nevoie de banii vostri !
 • proiect (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:33)

  Dana [anonim]

  Ce puteti spune despre neglijenta cu care trateaza statul roman proiectul, mai exact cat ce a pierdut Romania din cauza ca in toti cei 15 ani nu s-a pornit?
 • Sentinta irevocabila - tribunalul Alba Iulia (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:36)

  deceneus [utilizator]

  Domnule Tanase, de ce uitati sa comunicati ca pe data de 5 aprilie s-a dat o sentinta judecatoreasca IREVOCABILA prin care planul de urbanism pe care se bazeaza documentatia RMGC este ANULAT!!!


  Asta inseamna ca procedura de evaluare de la ministerul mediului va fi suspendata pana cand veti veni cu un plan de urbanism legal. ( asta inseamna minim 1 an de zile)


  Degeaba ati incercat sa negati aceasta evidenta, bursa din Toronto a demonstrat-o clar!
  Ati scazut cu 40% in 2 zile.
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:43)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui deceneus

   Din punctul nostru de vedere nu exista o conexiune intre evaluarea de mediu si documentatia de urbanism si procedura de evaluare va merge mai departe.
 • RMGC (Miercuri, 11 aprilie 2012, 12:06)

  Ana [anonim]

  Daca Romania nu est capabila sa vina cu o decizie cat mai repede privind acordul sau la proiect , riscam sa pierdem investitia de la RMGC ?
 • turism (Miercuri, 11 aprilie 2012, 12:13)

  nicu [anonim]

  in ce masura se pot dezvolta si activitati turistice in zona odata cu inceperea proiectului? mai exista cazuri in care sa se fi dezvoltat si o mina si o zona turistica in acelasi timp?
 • normalitate (Miercuri, 11 aprilie 2012, 12:22)

  Razvan [anonim]

  este normal ca un asemenea proiect sa se amane timp de 15 ani? In mod normal cat dureaza sa se aprobe sau sa se respinga un proiect ca si acesta in alte tari din Uniunea Europeana?
 • Bani (Miercuri, 11 aprilie 2012, 12:26)

  Maria [anonim]

  Cati bani trebuie sa aloce Romania pentru inceperea lucrarilor la Rosia Montana , singura fata de cat trebuie sa dea in conditiile in care RGMC suporat cheltuielile?
 • publicitate si lobby RMGC (Miercuri, 11 aprilie 2012, 12:47)

  cetatean [anonim]

  1) De 15 ani pompati sume enorme in publicitate (si mai ales in ultimul an, cand propaganda pro-RMGC a devenit mai agresiva ca niciodata). Totusi de 15 ani evitati sa raspundeti la o intrebare simpla. De ce ar renunta Romania la aur (si la alte metale rare, pt ca nu doar aurul e miza la RM) si ar accepta distrugerea vestigiilor istorice si a mediului inconjurator, doar de dragul unor McJobs pe termen scurt?

  2) Care sunt legaturile RMGC cu presedintele Basescu? E fara precedent in orice tara din Europa ca un sef de stat sa faca lobby pe fata pt o companie privata. In toate tarile unde se practica legal lobby-ul, acesta se face bineinteles contra cost. Tinand cont ca RMGC e o companie serioasa, banuiesc ca s-au platit taxe pe serviciile de lobby contractate? (mai ales ca dl. Basescu e un adept al transparentei si al combaterii evaziunii fiscale)
  • r (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:46)

   Dragos Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui cetatean

   1. Tot ce incercam sa facem e sa cream locuri de munca pentru oamenii din Rosia Montana. Pe ei nu-i asculta nimeni. Daca ar trebui sa cheltuim dublu sa le facem vocea auzita, o vom face fara ezitare.
   2. RMGC nu a sponsorizat si nu sponsorizeaza politicieni sau partide politice. In Romania exista multi sustinatori ai industriei miniere si sintem convinsi ca marea majoritate a politicienilor vor realiza nevoia si sansa de a crea zeci de mii de locuri de munca in industria miniera.
 • Venit nerealizat in economia tarii (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:01)

  Soripar [utilizator]

  Domnule Tanase, proiectul acesta se amana de 15 ani de zile. Care este perioada medie de timp de aprobare a unui asemenea proiect in restul Europei? Daca aceasta perioada de timp este mai mica, Inseamna ca s-a amanat introducerea unor sume de bani in economia si in bugetul tarii pe perioada suplimentara de amanari. Ne puteti spune la cat se ridica aceasta suma de bani?
 • intrebare pt Tanase (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:03)

  Damian [anonim]

  Domnule Tanase, Borbely parea sa fie de acord cu proiectul si intentiona sa acorde avizul de mediu. Korodi spune ca nu trebuie sa ne grabim. Care e probabillitatea ca avizul de mediu sa fie primit anul acesta?Multumesc.
 • Intebari (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:05)

  unu [anonim]

  Cum va permiteti sa dati comunicate false pe bursa din Toronto in care spuneti ca:

  "There remains a growing national and overwhelming local support for the Project".

  Overwhelming? Faceti referendumul sugerat de un antevorbitor si vedem atunci cata sustinere aveti de fapt.

  "This campaign to highlight the benefits of the Project continues with recent local polls in the Rosia Montana region and national polls in Romania showing a significant majority in favour of the development of mining in Rosia Montana."

  Unde sunt aceste sondaje "nationale" despre care discutati? De ce nu le faceti publice? Si la ce campanie va referiti? Cea in care avem oameni platiti sa apara la televizor sa se planga de conditiile in care traiesc?  //
 • tehnologie (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:06)

  ovidiu [anonim]

  eu stiu ca tehnologia care se va folosi la rosia montana este una dintre cele mai noi si destul de avansata. este adevarat acest lucru? care este garantia noastra, a romanilor in privinta mediului?
 • pretul aurului (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:10)

  toma [anonim]

  este cresterea pretului aurului un motiv pentru care sa vrem sa facem exploatarea asta? de ce? exista riscul ca in ceva timp sa scada si proiectul sa nu mai fie la fel de rentabil?
 • despre rosia montana (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:14)

  roxana [anonim]

  dintre politicienii care se declara impotriva proiectului, cati monitorizeaza constant rosia montana? cati au trecut macar pe acolo sa vada cum arata?
 • refacerea patrimoniului (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:18)

  costi [anonim]

  in ce masura s-a implicat statul in refacerea patrimoniului de la rosia montana si ce a facut rmgc-ul pana acum? se poate spune ca proiectul este o solutie mai buna pentru rosia montana?
 • profitul din proiect (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:23)

  andrei [anonim]

  care este profitul total pe care ajunge sa il obtina Romania din acest parteneriat? este unul care sa merite asteptarea asta?
 • Aspecte importante (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:28)

  Filip [anonim]

  eu cred ca cele mai importante aspecte sunt, in aceasta ordine, siguranta procedeului de extragere, dorinta localnicilor si castigurile pentru tara. Va rog sa ne spuneti cum se situeaza proiectul dumneavoastra, in termeni absoluti dar si comparat cu restul Europei.
 • intrebare ref. la patrimoniu (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:43)

  Tatiana [anonim]

  Casele de patrimoniu pe care le detine RMGC in calitate de proprietar sunt deja de mult timp in obligatia proprietarului de a le restaura. Cum justificati nesupunerea in fata legii, pe care nu o declarati, dar care este facil de contatat la fata locului pe inscrisurile de pe fiecare casa de patrimoniu detinuta de RMGC?
 • Mergeti sa consumati apa... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:59)

  Sorin Sandulescu [anonim]

  Mergeti sa consumati apa, de la 500 metri de exploatare (dupa inceperea exploatarii)?
  Asta ca sa dovediti ca ati respectat normele de mediu, si locuitorii din zona nu vor bea apa contaminata.
  Multumesc!
 • patrimoniu si reecologizare (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:13)

  Sonia [anonim]

  Am inteles ca proiectul minier presupune si investitii in patrimoniul cultural si in reecologizarea fostelor mine ale statului. Care sunt sumele de bani pe care le alocati pentru aceste lucruri?
 • cianuri (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:14)

  V44 [utilizator]

  Buna ziua,
  Avand in vedere opozitia destul de consistenta impotriva extragerii cu cianuri, de ce nu va reorientati spre alta metoda de extractie? Chiar nu exista nici o alternativa?
  Multumesc.
 • redevente (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:16)

  Dana [anonim]

  Daca redeventele pentru zacamintele ce urmeaza a fi exploatate s-ar ridica la 20% v-ar mai interesa deschiderea exploatatiei si realizarea investitiei propuse la Rosia Montana?
 • multumesc pentru raspuns (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:29)

  andinny [utilizator]

  Multumesc domnului Tanase pentru raspuns. Inseamna ca daca legislatia europeana si romaneasca permit tehnologia cu cianuri, nici avizul de mediu nu mai e departe de a fi acordat.
 • pug si puz (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:31)

  Marian [anonim]

  Domnule Dragos Tanase, cum ramane cu acea decizie de la Curtea de Apel? din cunostintele mele, PUG si PUZ din 2002 sunt inca valabile, deci proiectul continua. Asa este? Multumesc.
 • investitori (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:36)

  bogdan [anonim]

  este proiectul de la rosia montana o sansa prin care sa atragem si alti investitori in tara? daca da, ce ar trebui sa faca statul pentru acest lucru?
 • alternative si siguranta (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:37)

  Laur [anonim]

  Domnule Tanase, exista alternative la mineritul aurifer la asemenea concentratii? Daca da, acestea sunt mai sigure sau mai putin sigure decat procedeul cu cianuri? Daca nu, cum este considerat procedeul cu cianuri de catre experti, din punct de vedere al sigurantei?
 • De ce? (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:46)

  Mada [anonim]

  1.Domnule Tănase, ne puteţi spune clar si concis de ce nu a primit proiectul dumneavoastra acordul de mediu?
  2. Ce alte obstacole, în afara acordului de mediu, întâmpină proiectul dumneavoastră?
 • Zona mono-industriala (Miercuri, 11 aprilie 2012, 14:59)

  Basil [anonim]

  Stimate domn,
  In ce masura credeti dvs ca declararea zonei Rosia Montana ca mono-industriala a dus la saracirea sa si a locuitorilor sai?
  Si doi la mana : La ce magnitudine sociala estimati dvs opozitia fata de acest proiect?
  Multumesc!
 • oamenii din rosia montana (Miercuri, 11 aprilie 2012, 15:06)

  maria [anonim]

  care este starea de spirit a oamenilor din rosia montana? dezamagiti de statul roman pentru ca nu a reusit nici acum sa porneasca proiectul? nerabdatori? multumiti de starea de incertitudine?
 • Perspectiva (Miercuri, 11 aprilie 2012, 15:51)

  Bunicutza [anonim]

  Nu ma indoiesc catusi de putin ca sunteti un om informat in ceea ce priveste riscurile exploatarii cu cianuri. Ati fi dispus sa garantati pentru siguranta exploatarii din punct de vedere al problemelor de mediu mutandu-va definitiv impreuna cu familia (sotia si copii) la Rosia Montana dupa inceperea exploatarii si sa locuiti acolo intreaga dvs. viata?
  Cat ar fi dispusa compania sa va plateasca daca ati hotara sa faceti acest sacrificiu pentru a-i imbunatati substantial imaginea?
 • xxxxx (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:09)

  luci30 [anonim]

  ce ni s-a parut interesant in acest interviu este faptul ca dir. a raspuns doar la intrebarile care ii ,,ridica ,, mingea la fileu al unor oameni pe care nu prea i-am vazut pe comentarii
 • Locurile de munca (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:25)

  Anda Firica [anonim]

  Si daca iesiti in pierdere ce va faceti? Atunci veti mai vrea sa ajutati rosienii?
 • intrebare (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:31)

  Radu B [anonim]

  Va rog frumos sa-mi ziceti si mie de ce nu veniti cu date exacte de la minele din Finlanda ca sa vada si romanii nostri daca e bine sa exploatezi cu cianura sau nu. Nu este posibil asa ceva?
 • Femeile (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:34)

  Costina [anonim]

  Ce mai puteti face dle Tanase pentru Rosia Montana si pentru femei de exemplu? Daca porniti exploatarea, ele ca ce vor munci?
 • Nu inteleg (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:35)

  Adrian Horea [anonim]

  Nu inteleg de ce nu a inceput deja exploatarea. Din cate am inteles, sprijin din partea fostului ministru de mediu ati avut. Ce s-a intampalt?
 • Karate club ,,Gemina'' asteapta raspuns. (Duminică, 22 aprilie 2012, 13:06)

  Lazea Stelian [anonim]

  D-le director
  Copii din Rosia Montana,Abrud,Campeni,Bistra,Albac, de la clubul de karate Gemina campioni europeni in Italia,deplasare care a fost posibila prin sponsorizarea de catre RMGC,asteapta un raspuns in legatura cu cererea facuta ca clubul sa fie preluat de Companie.Am pus aceasta intrebare pentru ca se apropie CM din Belgia unde sportivi nostri datorita rezultatelor bune obtinute au fost invitati.
  Multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by