Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Expert Forum propune patru solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor

Limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari este o gafa pentru un Guvern de dreapta, considera Expert Forum, o organizatie de tip think tank din Bucuresti. Aceasta a propus patru solutii pentru rezolvarea problemei. Potrivit Expert Forum, variantele sale sunt mai legitime decat limitarea despagubirilor la 15% din valoarea imobilelor, plata esalonata pe o perioada de 10-12 ani si eliminarea restituirii in natura. Prima solutie a organizatiei este majorarea capitalului Fondului Proprietatea. A doua este emiterea unor obligatiuni pe termen foarte lung, pentru a plati acum despagubirile, iar plata de la buget sa se faca practic pe o perioada mult mai indelungata. Dezavantajul il reprezinta insa limita datoriei publice la care se poate angaja Romania. O alta varianta este distribuirea directa de actiuni la companiile de stat catre fostii proprietari. Avantajul este faptul ca e o solutie imediata, dar problema ar fi una de evaluare a companiilor si de limitare a abuzului restituirilor ilegale, sustine organizatia. Solutia cea mai simpla o reprezinta insa infiintarea rapida, pana in iulie, a unui nou Fond Proprietatea, precizeaza aceasta. Reprezentantii Expert Forum sustin ca limitarea despagubirilor este o nedreptate pentru ca majoritatea celor care au ceva de recuperat au inceput revendicarea odata cu cei care au fost deja despagubiti. Diferenta intre cele doua categorii este in cel mai fericit caz norocul, dar mai probabil spaga, mai spun reprezentantii organizatiei.

Romgaz, pe lista scurta a companiilor care vor participa la licitatia pentru resursele energetice din Irak

Romgaz se afla pe lista scurta a companiilor care vor participa la licitatia pentru resursele energetice din Irak. Potrivit Reuters, Irak a finalizat lista ofertantilor pre-calificati pentru drepturile de explorare a resurselor energetice care vor fi scoase la licitatie pe 30-31 mai. Pe lista celor 47 de companii, unele cu renume mondial in domeniul energetic, se afla si societatea romaneasca. Reprezentantii Romgaz au confirmat ca vor participa la aceasta licitatie.

Nokia - pierdere operationala de 1,3 miliarde euro in primul trimestru din 2012/Vanzarile de telefoane au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani

Nokia a raportat o pierdere operationala de 1,3 miliarde euro pentru primul trimestru din acest an. Pierderile vin pe fondul unor costuri de restructurare la divizia de echipamente telecom, informeaza Bloomberg. In aceasta perioada, livrarile anuale de telefoane mobile ale companiei au scazut cu 24%, pana la un numar de 83 de milioane de telefoane; adica cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani. Producatorul finlandez a vandut aproximativ doua milioane de telefoane inteligente din noua linie Lumia pe care ruleaza sistemul de operare Windows Phone al Microsoft. In total, vanzarile Nokia din primul trimestru au fost de aproximativ 7 miliarde euro, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea de piata a Nokia, odata liderul detasat al industriei de telefoane mobile, a scazut cu aproape 70 de miliarde de euro din 2007, cand Apple a introdus telefonul inteligent iPhone.