Guvernul a aprobat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta privind redimensionarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii (PNDI) in vederea respectarii angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. "Redimensionarea PNDI a devenit o necesitate in conditiile constrangerilor bugetare menite sa asigure echilibrul si stabilitatea economico- financiara", informeaza Ministerul Dezvoltarii.

Potrivit acestuia, incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, sub sanctiunea nulitatii absolute, nu vor mai putea fi incheiate contracte finantate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii. Exceptie fac pachetele de lucrari/servicii pentru care rezultatul procedurii de achizitie publica a fost comunicat anterior datei de intrare in vigoare a ordonantei de urgenta aprobata de Guvern.

Pentru proiectul prioritar "10.000 km. drumuri judetene si de interes local", au fost incheiate, pana in prezent, patru contracte de lucrari in valoare de 2.939.757.614,02 lei (inclusiv TVA), pentru judetele Arad, Bihor, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Maramures, Bistrita Nasaud, Buzau si Vrancea si au fost atribuite, urmand sa fie semnate, alte patru contracte de lucrari in valoare 1.270.110.803,33 lei (inclusiv TVA), pentru urmatoarele judete: Arges, Brasov, Dambovita si Teleorman.

Prin proiectul de act normativ se vor diminua, la urmatoarea rectificare bugetara, creditele de angajament aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii cu circa 15,9 miliarde lei, avand impact corespunzator si asupra creditelor bugetare pana in anul 2020.