Roman Copper Corp., compania canadiana a carei oferta a fost declarata castigatoare la licitatia de privatizare organizata de OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) pentru Cupru Min Abrud SA, a dat in judecata statul roman pentru ca a refuzat sa incheie contractul de vinzare a Cupru Min, informeaza compania intr-un comunicat remis redactiei.

"Roman Copper Corp. a formulat o "Cerere de chemare in judecata", pe care a inaintat-o instantelor judecatoresti competente din Romania, cu scopul de a asigura si proteja drepturile dobandite in urma declararii companiei drept castigator al procesului international de privatizare a Cupru Min Abrud SA, dupa ce OPSPI a incetat unilateral discutiile pentru finalizarea procedurii", se arata in comunicatul citat.

"Ca urmare a actiunilor inconsistente intreprinse de guvernul roman si autoritatile implicate, Roman Copper Corp. a decis sa ia masuri pentru a se asigura ca drepturile actionarilor sai sunt protejate si in Romania. In acest scop, investitorul canadian a angajat reprezentanta juridica formata din case de avocatura locale si internationale", scrie in comunicatul companiei.

"Suntem incantati ca noul prim ministru desemnat al Romaniei a anuntat inca de la nominalizare ca, pentru cabinetul sau, respectarea legii este prioritate zero. Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o. Imediat dupa anuntarea ofertei castigatoare, ne-am exprimat disponibilitatea pentru finalizarea corespunzatoare a procesului de privatizare", spune Joel Hayes, presedintele Roman Copper Corp, in comunicatul de presa.

Reamintim ca Roman Copper a cistigat licitatia cu strigare pentru Cupru Min cu o oferta de 200,77 milioane de euro, fata de 57,3 milioane de euro - pretul de pornire. OPSI a decis insa, dupa negocierile cu compania, sa nu semneze contractul de vinzare a Cupru Min, invocind o potentiale nerespectare a unor cerinte din caietul de sarcini.

Roman Copper Corp. este un consortiu canadian infiintat in noiembrie 2011. Compania beneficiaza de sustinere financiara din partea bancii de investitii Bayfront Capital Partners si Valhalla Resources Ltd.