Guvernul va anunţa, până la sfârşitul lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor pentru sectorul energetic, a declarat premierul Victor Ponta duminica dimineata, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro Tv, potrivit Mediafax: "Am de gând ca, în perioada imediat următoare, să modificăm sistemul redevenţelor, pentru că să ai în România o medie de 4% în condiţiile în care media europeană este peste 20%....Nu pot avansa încă o cifră până nu o stabilesc".

El a precizat că noul nivel de redevenţe, care ar urma să fie aplicat ulterior, va fi anunţat cât mai repede, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Sesiunea parlamentară se încheie la sfârşitul lunii iunie.

Regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare face parte din programul de guvernare al Cabinetului Ponta.

La finalul anului trecut, fostul Guvern Boc a a anunţat că a decis, prin ordonanţă de urgenţă, dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale.

Actul normativ prevedea creşterea redevenţelor la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice şi la 8% din valoarea producţiei pentru minereuri de metale nobile. Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul şi metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu şi platina).

La sfârşitul lunii martie a acestui an, Guvernul Ungureanu a anunţat însă că ordonanţa de uurgenţă privind majorarea redevenţelor la minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint transportul şi tranzitul petrolului a fost lecturată de Guvernul Boc, dar nu şi publicată în Monitorul Oficial, astfel că nu este aplicată.