Un Consiliu de Afaceri Americano-Roman, ale carui baze s-au pus la recentul Summit NATO de la Chicago, va gestiona relatiile comerciale dintre cele doua tari. Consiliul se prezinta drept o organizatie non-profit ce are ca scop promovarea relatiilor comerciale dintre Bucuresti si Washington. Traian Basescu a discutat, la Chicago, cu presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman, Eric Stewart, si cu Ian MacDonald, vice-presedintele Chevron pentru Europa. Din Consiliul de Afaceri fac parte companii precum Chevron, ADM, Raytheon, Smithfield Foods, Amgen, MetLife, The Mega Company, Cargill, Eli Lilly, ExxonMobil, PHRMA si Timken.

ADM, Raytheon, Smithfield Foods, Amgen, MetLife, si The Mega Company fac parte din board-ul Consiliului.

"Salut infiintarea Consiliului si am incredere ca el va stimula investitiile in Romania si va promova afacerile romanesti in SUA", a declarat presedintele Traian Basescu.

"România este fără îndoială unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite din intreaga lume", spune Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman, intr-un comunicat remis redactiei. "Pe langa relatiile diplomatice, investitiile facute in Romania de companiile americane reprezinta o garantie in plus ca relatiile noastre puternice cu Romania nu vor fi rupte", a adaugat acesta.

Consiliul isi propune sa consolideze comertul si investitiile dintre cele doua tari si sa promoveze relatiile bilaterale, inclusiv sa educe publicul in legatura cu importanta acestora. Practic, Consiliul va sustine oportunitatile de investitii si va avea rolul de a rezolva pe cale amiabila eventualele dispute care ar impiedica o crestere a relatiilor comerciale in viitor.