Veniturile industriei turistice din Romania s-au redus pana la aproximativ 1,5 miliarde euro in 2011, scadere cauzata in principal de reducerea numarului de turisti straini si a cheltuielilor acestora, de la peste 750 de milioane euro in 2008 la mai putin de 600 milioane euro anul trecut si a cheltuielilor turistilor autohtoni de la 1,01 miliarde euro in 2008 la 900 de milioane euro in 2011, potrivit unui studiu PwC Romania.

  • "Recesiunea a avut un impact sever asupra industriei turistice a tarilor central si est-europene, Polonia, Slovacia si Romania fiind pietele cele mai afectate. Recesiunea a redus veniturile disponibile ale consumatorilor, care s-au vazut astfel nevoiti sa-si reduca cheltuielile pentru vacante. De departe, cel mai afectat segment de aceste schimbari in comportamentul consumatorilor a fost cel al vacantelor in strainatate, turistii romani reducandu-si cheltuielile cu 30%, de la 460 de milioane EUR in 2008 la 310 milioane EUR in 2011", a declarat Andrei Cretu, Manager, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, unul dintre autorii studiului.

Acelasi studiu indica si faptul ca industria turistica din Romania a contribuit cu 1,4% la PIB, dar, daca se adauga si contributiile indirecte si cele induse, turismul aduce aproape 6 miliarde de euro la PIB-ul Romaniei. Chiar si asa, sectorul turistic romanesc are o contributie redusa la PIB in comparatie cu alte tari din regiune (in Bulgaria turismul reprezinta 3,6% din PIB, in Ungaria 4%, iar in Republica Ceha 2,8%), precizeaza firma de consultanta.