Varujan Vosganian, vicepresedinte PNL si fost ministru de Finante, scrie, pe blogul lui, ca scopul "neoficial" al intrarii Hidroelectrica in insolventa "ar fi denuntarea unor contracte care produc pierderi, cum ar fi contractele directe cu intermediarii de energie electrica".

"Nu cunosc nici motivele pentru care a fost solicitata insolventa. Daca vom evalua datoriile pe termen scurt (cateva miliarde de lei), o ipoteza ar fi incapacitatea companiei de a-si onora obligatiile de plata curente. Alt motiv oficial nu-mi vine in minte. Pentru ca, neoficial, scopul ar fi denuntarea unor contracte care produc pierderi, cum ar fi contractele directe cu intermediarii de energie electrica", afirma acesta.

Varujan Vosganian se declara dezamagit de faptul ca a aflat vestea "din presa": Marturisesc ca aceasta veste a declansarii insolventei la Hidroelectrica m-a luat prin surprindere. Ca fost ministru al Economiei, vicepresedinte PNL si presedinte al Comisiei Economice a Senatului n-ar fi trebuit sa aflu din presa de aceasta masura, dar asta-i situatia", spune acesta, caracterizand insa ideea drept "indrazneata".

Care ar putea fi consecintele mai putin "placute" ale unei astfel de decizii, in viziunea lui Vosganian:

  • Se va amana selectarea unui manager privat la Hidroelectrica, care ar urma sa fie numit un administrator special.
  • Bancile ar trebui sa treaca datoriile Hidroelectrica la categoria pierdere, ceea ce, dat fiind ca e vorba de sute de milioane de euro, le va afecta profiturile.
  • Ideea privatizarii prin bursa trebuie abandonata o bucata de vreme.
  • Denuntarea contractelor va fi insotita de procese complicate cu partenerii, chiar daca 'baietii destepti' se vor gasi intr-o pozitie ceva mai slaba
  • Vor urma negocieri laborioase cu creditorii, ceea ce, in termeni de specialitate, poarta denumirea de 'haircut', adica un fel de tundere a datoriilor.
  • Programele de investitii ar putea fi afectate de declansarea acestei proceduri, nu mai vorbim de lansarea, in perioada respectiva, a unor mari proiecte, cum ar fi cel al statiilor de pompare.

"Pana la sfarsitul saptamanii vom sti daca declansarea procedurii de insolventa va fi acceptata. Ar fi un caz interesant in care o companie fanion a economiei romanesti alege procedura de insolventa pentru a-si restructura portofoliul de contracte. In speranta ca executivul companiei a indeplinit procedurile cerute de lege, sa asteptam decizia justitiei in ce priveste aceasta initiativa indrazneata", incheie acesta.