Primul-ministru Victor Ponta a declarat, luni seara, ca s-a intalnit la Viena cu reprezentanti ai unor importanti investitori in Romania, punctand ca a discutat si cu presedintele OMV si ca are un sentiment pozitiv cu privire la modul in care compania austriaca va participa alaturi de Guvernul tarii noastre la efortul de a trece o perioada dificila din punct de vedere economic si social, potrivit Agerpres.

'A fost o vizita extrem de utila si de necesara la Viena. Ne-am intalnit cu reprezentantii comunitatii de afaceri austriece, cu reprezentantii celor mai importanti investitori in Romania, inclusiv OMV, Erste Bank, Raiffeisen, dar si mult alte companii, sa zicem mai mici sau mai putin cunoscute, dar extrem de importante pentru investitiile pe care le-au facut in Romania, pentru locurile de munca. Am dat un mesaj comunitatii de afaceri austriece, un mesaj de predictibilitate si de interes din partea noului Guvern, pentru a sprijini continuarea implicarii lor in Romania. Toate raspunsurile la aceste mesaje ale noastre le-as putea aprecia ca fiind pozitive, in sensul continuarii investitiilor si al prezentei masive pe piata romaneasca a investitorilor austrieci', a spus Ponta, intr-o declaratie sustinuta la intoarcerea din vizita oficiala efectuata in Austria.

Potrivit premierului, discutia pe care a avut-o cu presedintele OMV a fost 'si lunga dar si foarte constructiva', bazata pe mai multe puncte, precum capacitatea tarii noastre de predictie si intr-o anumita masura de control a preturilor privind carburantii, dar si intentiile privind investitiile in urmatorii zece ani in Romania, incluzand si partea de litigii pe care Romania le are cu compania austriaca, rezultate din obligatiile contractuale de privatizare.

'Pot sa va spun ca a fost o discutie extrem de constructiva. Sper sa nu folosesc un limbaj prea de lemn, dar nu pot sa va spun mult mai mult decat atat: faptul ca acel comitet interministerial format de guvern si reprezentantii OMV, in perioada imediat urmatoare, vor discuta si vor negocia fiecare punct de pe aceasta agenda. Important este ca eu am un sentiment pozitiv fata de modul in care compania OMV nu doar ca va investi in continuare in Romania, ci va participa alaturi de Romania si de Guvernul Romaniei la efortul de a trece o perioada dificila din punct de vedere economic si social. E tot ce va pot spune in acest moment', a completat seful Executivului.

Premierul a subliniat ca este vorba despre negocierea unui pachet cu compania austriaca, punctand ca sunt zone in care Guvernul Romaniei are de castigat si zone in care OMV.

'Dupa discutia de astazi impresia mea, ramane sa fie certificata de finalizarea negocierilor, este ca va fi o situatie de win-win, va castigat si statul roman, va castiga si compania. Pana la urma, faptul ca toate profiturile realizate de OMV sunt reinvestite tot in Romania creandu-se locuri de munca si platind taxe catre bugetul de stat, toate acestea reprezinta o realitate si cred ca este bine sa nu o ignoram', a mai spus Ponta.

El a precizat ca, la nivel politic, a fost primit, impreuna cu delegatia care l-a insotit, de catre presedintele Republicii, de catre presedintele Parlamentului si ca a avut 'o discutie extrem de aplicata si amicala' cu cancelarul Austriei, cu care a vorbit si despre pozitiile celor doua tari, in perspectiva discutiilor care vor avea loc in cadrul Consiliului European din 28 - 29 iunie.

'Gestul meu de a efectua o prima vizita, in calitate de prim-ministru, chiar la Viena, chiar in Austria, a fost apreciat si a fost remarcat de catre partenerii nostri de acolo', a subliniat premierul.