Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2" cu perspectiva negativa, avertizand ca ar putea urma o noua retrogradare, se arata intr-un comunicat al Moody's citat de Mediafax. Decizia retrogradarii a fost luata ca urmare a cererii de insolventa inaintata de companie.Tribunalul Bucuresti a judecat miercuri, in jurul orei 12:30, cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic.

"Retrogradarea [...] vine dupa ce compania si-a cerut recent insolventa, ceea ce indica o crestere semnificativa a riscului de default (incetare de plati - n.r.) si aduce in calcul natura imprevizibila a procedurilor de insolventa. Coborarea ratingului reflecta de asemenea deteriorarea premiselor privind un eventual sprijin financiar din partea Guvernului roman pentru Hidroelectrica in caz de necesitate, in contextul pasivitatii si lipsei de transparenta in privinta evolutiilor recente de la companie", a declarat Richard Miratsky, vicepresedinte si senior analist in cadrul Moody's si analist principal pentru Hidroelectrica.

Potrivit Moody's, cresterea riscului de neplata in urma cererii de intrare in insolventa "ar putea accelera maturitatile datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-si respecta obligatiile si ar putea reprezenta un obstacol semnificativ pentru eventuale incercari de a atrage noi finantari".

Agentia de evaluare a mai anuntat ca ratingul companiei a primit perspectiva negativa si ramane sub evaluare pentru potentiale noi retrogradari pentru ca solicitarea de intrare in insolventa genereaza incertitudini in privinta capacitatii si flexibilitatii financiare a Hidroelectrica in privinta onorarii serviciului datoriei si datoriilor scadente in perioada procesului de insolventa.

Evaluarea se va concentra pe rezultatul si consecintele deciziei Tribunalului Bucuresti privind cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, dar si pe acordarea, sau nu, de catre Guvern, a unui sprijin financiar pentru a se asigura ca societatea va continua sa-si onoreze obligatiile, se mai precizeaza in comunicat.

Societatea comerciala de producere a energiei electrice in hidrocentrale Hidroelectrica SA a cerut, in data de 15 iunie 2012, intrarea in insolventa.

Seful CA al companiei, Remus Vulpescu, a justificat cererea de intrare in insolventa prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor.

Informatii pe surse arata ca intrarea in insolventa ar avea scopul de a scapa de contractele cu "baietii destepti". Pe de alta parte, intrarea in insolventa ar face practic imposibila listarea la bursa a pachetului de 10%, o operatiune asumata de Romania in acordul cu FMI/BM/CE.

Citeste si: