Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Tribunalul Bucuresti a admis cererea Hidroelectrica de intrare in insolventa

Tribunalul Bucuresti a admis ieri cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic Hidroelectrica, a anuntat administratorul judiciar numit de Tribunal, Remus Borza. "Este o sentinta executorie care va fi pusa in aplicare imediat", a precizat acesta. Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol, care are in portofoliu insolventa Plafar, Romexpo sau UCM Resita. Reorganizarea "inseamna nu neaparat un paleativ, nu neaparat un panaceu, inseamna o solutie cat se poare de corecta care are in vedere eficientizarea indicatorilor macrofinanciari, macrocontabili", a adaugat Remus Borza. Pentru consumator, insolventa "nu inseamna absolut nimic, este o stare de normalitate si trebuie privita de catre toata lumea cu mai multa maturitate cu mai mult discernamant. Trebuie vazute si beneficiile starii de insolventa", a mai spus Remus Borza. Tot ieri, agentia de evaluare Moody`s a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila noua retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei de a-si solicita insolventa. In traducere, acest lucru inseamna finantare in conditii mai dure pentru Hidroelectrica, intr-o perioada in care nevoia de lichiditati a companiei este vitala. Conducerea Hidroelectrica a solicitat intrarea in insolventa in urma cu 3 zile, o miscare surprinzatoare atit pentru piata de energie, cit si pentru partenerii externi ai Romaniai. Compania a explicat intr-un comunicat publicat luni seara motivele care au determinat-o sa solicite intrarea in insolventa. Printre acestea figureaza seceta prelungita, care a generat reducerea cifrei de afaceri a companiei cu 10% in 2011, pierderi din diferente de curs valutar si deprecierea leului, dar si reducerea fluxurilor de numerar cu 27% in acest an. Compania sustine ca cererea de intrare "in procedura generala a insolventei" are drept scop reorganizarea "activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatii judecatoresti".

Turcii de la Trakya Cam cumpara o companie buzoiana de prelucrare a sticlei

Turcii de la Trakya Cam au anuntat ca achizitioneaza 90% din actiunile Glasscorp Buzau, companie specializata in prelucrarea sticlei. In urma tranzactiei rezulta ca firma romaneasca valoreaza circa 3,6 milioane euro, iar turcii se angajeaza sa faca investitii totale de 55 milioane euro, scrie Reuters. Trakya Cam s-a infiintat in 1978, iar in prezent deruleaza afaceri de circa 700 milioane euro/an si are 2.700 de angajati. Glasscorp SA Buzau s-a infiintat in iulie 2005 (cu numele initial de Geamuri SA) cu scopul de a dezvolta o activitate de procesare a geamului. Glasscorp Buzau SA avea in 2010 un numar de 93 de angajati si realizase o cifra de afaceri de 9,11 milioane lei, profitul net fiind de circa 200.000 lei.

Producătorul BlackBerry pregăteşte noi concedieri

Compania canadiană Research In Motion, care produce smartphone-ul BlackBerry, a anunţat că ţinteşte reducerea costurilor operaţionale cu un miliard de dolari pe an, plan ce include concedieri semnificative. Reorganizarea companiei ar putea afecta între 2.000 şi 3.000 de locuri de muncă, estimează analiştii. Mişcarea s-ar adăuga celor 2.000 de concedieri anunţate anul trecut. Acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 61% în ultimele 12 luni, din cauza performanţelor slabe ale BlackBerry pe o piaţă dominată de Apple şi smartphone-urile de pe platforma Google Android.