Moody's a degradat joi ratingul datoriilor pe termen lung si ratingul probabilitatii de faliment a Hidroelectrica la Caa1 de la B2, cu perspectiva negativa.

In urma intrarii societatii in insolventa, toate ratingurile pentru Hidroelectrica vor fi retrase, din cauza probabilei lipse de informatii in perioada de administrare judiciara.

"Degradarea cu doua trepte a ratingurilor Hidroelectrica la Caa1 vine dupa confirmarea deciziei voluntare de intrare in insolventa", explica Richard Miratsky, vicepresedinte al Moody's si analist-sef pentru Hidroelectrica. "Caa1 reflecta un risc semnificativ crescut de incetare de plati si dezvoltari viitoare impredictibile in urma procedurilor de insolventa", adauga Miratsky, intr-un comunicat postat pe site-ul agentiei de rating.

Moody's considera ca procedura de insolventa in cazul acestei companii nu constituie un risc imediat de incetare de plati iar agentia se asteapta ca Hidroelectrica sa contine sa-si onoreze obligatiile financiare "cel putin pe termen scurt".

De asemenea, Moody's estimeaza ca la incheierea procesului de reorganizare judiciara nu va exista o preschimbare a datoriilor societatii.

In data de 20 iunie, Moody's a coborat cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2" cu perspectiva negativa, avertizand ca ar putea urma o noua retrogradare.

"Retrogradarea [...] vine dupa ce compania si-a cerut recent insolventa, ceea ce indica o crestere semnificativa a riscului de default (incetare de plati - n.r.) si aduce in calcul natura imprevizibila a procedurilor de insolventa. Coborarea ratingului reflecta de asemenea deteriorarea premiselor privind un eventual sprijin financiar din partea Guvernului roman pentru Hidroelectrica in caz de necesitate, in contextul pasivitatii si lipsei de transparenta in privinta evolutiilor recente de la companie", a declarat Richard Miratsky.