Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in subsidiara Petrom LPG SA catre Crimbo Gas International, a anuntat vineri compania. Decizia luata de catre Consiliul de Supraveghere al Petrom corespunde strategiei Petrom si a Grupului OMV de optimizare a portofoliului de R&M. Partile au agreat confidentialitatea valorii tranzactiei. Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei.

  • "Subsidiara Petrom LPG gestioneaza un numar ridicat de clienti mici si, prin urmare, este o activitate cu un grad ridicat de complexitate. Complexitatea acestei activitati secundare nu este in concordanta cu strategia noastra. De aceea, in urma procesului de optimizare a portofoliului, am decis sa reducem complexitatea prin vanzarea acestei afaceri catre o companie specializata, pentru care imbutelierea si distributia reprezinta activitate principala", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing.

Activitatea Petrom LPG include imbutelierea de GPL (in fabricile de imbuteliere de la Negoiesti si Timisoara), precum si distributia de butelii in intreaga tara, vanzarea si distribuirea de propan, vanzarea si distribuirea de GPL auto si activitati de comert cu ridicata.

Prin aceasta tranzactie Petrom iese de pe piata imbutelierii si distributiei, insa va continua sa produca GPL si sa comercializeze butelii si GPL auto prin intermediul benzinariilor. Astfel, Petrom va continua sa furnizeze GPL de la rafinaria sa catre compania care face obiectul tranzactiei raportate iar aceasta va furniza butelii si GPL auto catre OMV Petrom Marketing SRL.

In prezent, Petrom LPG are circa 260 de angajati. Aceasta tranzactie nu are un impact material asupra situatiei financiare a Petrom (i.e. se situeaza sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei in 2011).

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-Est in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 7,7 miliarde de euro in ultimii sapte ani.

Grupul exploateaza in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 786 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,5 milioane tone la sfarsitul anului 2011.