Curtea de Justitie a Uniunii Europene a anuntat vineri ca a redus de la 553 de milioane la 320 de milioane de euro valoarea amenzilor acordate companiilor GDF Suez si E.ON, intr-un caz privind partajarea pietei gazelor naturale, relateaza AFP.

Acest caz dateaza din anul 1975, cand Ruhrgas (grupul E.ON) si GDF, care in prezent face parte din GDF Suez, au decis sa construiasca impreuna un gazoduct care sa traverseze Germania si prin care sa se importe gaz rusesc in Germania si Franta.

Comisia Europeana a acordat in 2009 o amenda de 553 milioane fiecareia dintre aceste companii, acuzandu-le ca acestea s-au inteles sa nu vanda gaze naturale prin acest gazoduct pe pietele nationale ale celor doua tari.

Atat E.ON, cat si GDF Suez au facut recurs la Curte contra deciziei, vizand anularea acesteia precum si reducerea cuantumului amendei, insa Curtea Europeana de Justitie a respins argumentele celor doua societati.

Totusi, Curtea a estimat ca durata infractiunii a fost mai mica decat cea calculata de Comisie. Ea a considerat ca aceasta a debutat in anul 1998 (si nu in 1980) pe piata din Germania si ca s-a terminat in 2004 (si nu in 2005) pe piata franceza. Prin urmare, amenda a fost redusa la 320 de milioane de euro pentru fiecare dintre aceste doua companii.