Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost numit, in seara de luni spre marti, la sefia Eurogrup, pentru un nou mandat de doi ani si jumatate, dupa o reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, potrivit unui oficial european, potrivit Mediafax.

Premierul luxemburghez a fost numit pentru prima data in aceasta functie in 2005, iar mandatul sau se va incheia pe 17 iulie.

El a fost numit in timpul unei reuniuni a Eurogrup, de la Bruxelles, care a durat peste opt ore.

La debutul acestei intruniri, ministrii celor 17 state din zona euro au propus numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, in functia de director al Bancii Centrale Europene (BCE). Aceasta alegere trebuie acceptata oficial, marti, de catre ministrii de Finante ai celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene.

Numirea unui presedinte al Eurogrup a constituit o adevarata dilema in ultimele cateva luni. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a fost candidat oficial pentru aceasta pozitie strategica, dar Franta, ostila acestei solutii, a sustinut prelungirea mandatului lui Jean-Claude Juncker.

Premierul luxemburghez, care si-a manifestat la un moment dat intentia de a nu mai ocupa aceasta functie, a acceptat totusi sa mai exercite un mandat de maximum sase luni, conditia fiind obtinerea numirii compatriotului sau, Yves Mersch, la conducerea BCE.

"Mandatul este de doi ani si jumatate, dar si-l va exercita doar partial", a declarat un oficial european.