China se confrunta cu o crestere rapida a costurilor salariale care ii ameninta competitivitatea, totodata productia a inregistrat o crestere accelerata, atuurile Chinei continuand sa atraga investitori, scrie agentia de presa franceza AFP intr-o analiza a situatiei celei de a doua economii mondiale, supranumite "fabrica lumii".

Banca Natixis a avertizat, intr-un studiu publicat in luna iunie, ca in decurs de patru ani, costul fortei de munca in China il va egala pe cel din Statele Unite ale Americii, in cinci ani va ajunge la nivelul costului fortei de munca din Zona Euro, iar in sapte ani il va egala pe cel din Japonia. Aceasta crestere ar putea incuraja multe firme manufacturiere sa isi mute productia in alte tari din Asia de sud si de sud-est, unde forta de munca este mult mai ieftin, a estimat banca franceza, citata de AFP.

Potrivit raportului Natixis, o astfel de tendinta ar putea avantaja tarile mediteraneene, precum Egipt si Maroc, sau chiar tari precum Romania si Bulgaria. In acest context, "in scurt timp, (China -n.r.) nu va mai fi, un loc competitiv pentru a produce din cauza cresterii accelerate a costurilor de productie", arata banca franceza.

"In jurul anului 2015, fabricarea mai multor produse destinate consumatorilor americani va fi la fel de scumpa in China precum in unele regiuni din SUA", anticipeaza si cercetatorii de la Boston Consulting Group (BCG) intr-un studiu publicat in august 2011.

Citand expertii BCG, AFP ofera cateva exemple de companii care au ales deja sa isi mute afacerile din China. Astfel, producatorul de casti high end Sleek Audio si-a mutat productia din China in Florida (SUA) iar compania de electronice NCR Corporation si-a diminuat prezenta in tara asiatica alegand sa deschida o fabrica in Columbus (Georgia- SUA), incepand cu 2014.

Adidas a anuntat in urma cu o saptamana inchiderea ultimei fabrici din China pe care o detine integral. In momentul de fata, Adidas mai detine in China o retea de 300 de subcontractanti. Salariul minim cu care este platit un muncitor chinez intr-o fabrica Adidas este de 2.000 de yuani (258 euro), pe cand un muncitor din Cambodgia primeste echivalentul a 107 de euro, a informat producatorul german de echipament sportiv.

Agentia franceza precizeaza ca, in pofida cresterii salariilor, temerile legate de pierderea de competitivitatii industriei chineze nu sunt impartasite de toti economistii. "Cea mai mare parte a cresterilor salariale a fost compensata de cresterea puternica a productivitatii" muncitorilor chinezi, a declarat Louis Kuijs, director de proiect in cadrul Fung Global Institute - o organizatie de cercetare specializata in economiile asiatice -, pentru AFP.

Potrivit datelor furnizate de 200 de intreprinderi din zona sudica Zhu Jiang, inima industriei chineze, intervievate la inceputului anului de banca Standard Chartered, productivitatea muncii a crescut mai repede decat costurile.

Guvernul chinez a anuntat insa la mijlocul lunii iunie ca salariile a 167 de milioane de lucratori imigranti, salarii ce se numara, in general, printre cele mai scazute, au crescut cu 14,9% la circa 2200 de yuani (282 euro).

In 2010 si 2011, angajatii din unele companii din China au obtinut mariri semnificative ca urmare a grevelor organizate in intreprinderi cu capital japonez detinute de companii precum Toyota sau Honda si, intr-un caz, in urma unui val de sinucideri in randul angajatilor gigantului taiwanez Foxconn.

"Dupa mai multi ani de crestere rapida a salariilor, a preturilor terenurilor si a aprecierii (yuan-ului), ponderea Chinei in exporturile mondiale de produse low-end a inceput sa scada", sustine Wang Qinwei, specialist pe China in cadrul Capital Economics, adaugand ca aceasta pierdere a fost insa compensata "printr-o crestere a cotei de piata pentru produse premium".

Totodata, "Guangdong (sud) si alte provincii de pe coasta au un avantaj imens prin comparatie cu Asia de sud si de sud-est in termeni de eficienta a retelei de furnizori, a importantei economiilor la scara mare si a fiabilitatii mediului de afaceri ", a declarat Alistair Thornton, economist la IHS Global Insight, cu sediul in Beijing, pentru AFP. Acesta a adaugat ca investitorii care vor sa isi scada costurile pot parasi zona de coasta pentru a se muta spre interiorul tarii, unde "terenurile, salariile si energia sunt mai putin scumpe".