Guvernul a aprobat in sedinta de joi memorandumul prezentat de Ministerul Economiei ce propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, potrivit Agerpres. Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la S.C. Oltchim S.A., reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor AVAS si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor S.C. Oltchim S.A.

De asemenea, se mandateaza AVAS sa deruleze procedura de vanzare a creantei asupra S.C. Oltchim S.A. si se mandateaza reprezentantii Ministerul Economiei in AGA S.C. Electrica S.A. sa aprobe declansarea procedurii de vanzare a creantei detinute de S.C. Electrica S.A. asupra S.C. Oltchim S.A.

De asemenea, va negocia intre Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, si S.C. OMV Petrom S.A. o optiune de achizitionare de active ale rafinariei Arpechim, detinute de S.C. OMV Petrom S.A., exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A.

Context:

Oltchim se numara printre primele companii de stat pentru care Guvernul a anuntat ca va avea management privat. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. In actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania, care detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Ministerul Economiei anunta atunci ca privatizarea combinatului va fi una combinata, respectiv negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic.

La inceputul lunii martie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Potrivit unui document oficial, redactat la jumatatea lunii martie, Guvernul voia sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA. Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.

Cumparatorul Oltchim ar fi trebuit insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro). Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim.

Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC SE, a declarat ca "conversia ar fi fost utila, daca ar fi cuprins toate datoriile combinatului. La operatiunea propusa de statul roman, in actualele conditii, PCC nu va participa la majorare. De ce sa punem banii in nimic? Chiar daca majorarea se va face, combinatul va ramane cu datorii de peste 600 de milioane de euro, numai la Electrica acestea se ridica la 200 de milioane de euro. In plus, compania nu are capital de lucru, obligatiile de mediu se ridica la circa 100 de milioane de euro, mai sunt datoriile catre banci, catre Salrom, CFR. Ne e teama ca, daca vom participa la aceasta majorare de capital, statul roman va baga Oltchim in insolventa". Potrivit calculelor ziarului BURSA, daca nu va participa la majorare, PCC va ramane cu aproximativ 0,5% din actiunile Oltchim, relateaza Bursa.ro.