Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, si alti 16 directori si-au prezentat demisiile
Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupand, de atunci, functii de director general, manager, administrator unic si presedinte al Consiliului de Administratie, noteaza Mediafax. El a fost inlocuit din functia de presedinte CA al Oltchim in luna septembrie a anului trecut.
Decizia de a demisiona a fost cauzata de propunerea sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii.
Un alt motiv mentionat este lipsa de dialog si colaborare intre OPSPI si managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricarei initiative de finantare a activitatii, avand ca efect oprirea functionarii instalatiilor din cadrul societatii.
Alaturi de Constantin Roibu, au solicitat eliberarea din functii Nicolae Radu Olaru - director general adjunct Productie si Investitii, Alin Smeu - director general adjunct Financiar, Mandica Vasile - director Economic, Veronica Preoteasa - director Comercial, Cristian Georgescu - director Productie, Mihnea Iordache - director Trezorerie, Cosmin Diaconu - director Aprovizionare, Marian Radutoiu - director Mentenanta, Daniel Mihaescu - director Divizia Petrochimica Pitesti, Victor Avram - director Electro-AMA, Nicolae Stanciugel - contabil sef, Marian Tapu - director Divizia Materiale de Constructie, Ionel Bejenaru - Director Uzina Chimica, Odorel Nicolescu - director Uzina Petrochimica, Tucu Cristian Gheorghe - director Uzina Olefine si Celea Irina - director marketing Divizia Materiale de Constructii.
Miercuri dimineata, liderii de sindicat de la Oltchim au oprit activitatea in semn de protest fata de tergiversarea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului Victor Ponta la Ramnicu Valcea.
De asemenea, peste o suta de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Pitesti au participat la un protest spontan, in semn de solidaritate cu colegii de la Oltchim Ramnicu Valcea.
Premierul Victor Ponta a anuntat, la finalul sedintei de Guvern ca ministrul pentru dialog social, Liviu Marian Pop, se va deplasa miercuri la combinatul valcean.
"Stiu de nelinistea celor de la Oltchim. Ministrul pentru dialog social va merge astazi (miercuri - n.r.) acolo", a spus Victor Ponta.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
In tot acest timp, in jurul OLTCHIM, cadeau una cate una intreprinderile sub pretextul marilor privatizari si sub marea strategie a marilor conducatori. Asa au murit orase si zone candva infloritoare.
OLTCHIM a stat in picioare in aceasta perioada sub conducerea lui Roibu.
Marile probleme pentru OLTCHIM au aparut in momentul in care o capuse precum PCC a intrat pe sub pielea marilor guvernanti si, fara a plati un cent, s-a trezit - de la 1,2% - cu un capital de cca. 12% din OLTCHIM. O alta mare problema pentru OLTCHIM a fost sistarea productiei de etilena si propilena de catre OMV PETROM la ARPECHIM PITESTI (dupa o alta mare privatizare).
Este Roibu de vina ca a tinut in viata OLTCHIM?
Este Roibu de vina ca a asigurat salariile, pe parcursul celor 21 de ani, la zeci de mi de valceni?
Este Roibu de vina ca a asigurat conditiile necesare pensionarii a peste zece mii de salariati?
Un caine daca-i dai sa manance este toata viata prietenul tau.
Noi ce santem atunci cand muscam mana care ne-a hranit?
Fara banii pompati de Statul Roman Oltchimul ar fi falimentat de mult. Asta in conditiile in care pe vremea comunistilor Oltchimul era foarte profitabila iar cativa ani dupa revolutie a mers foarte bine - in baza vechilor contracte.
Problema lor a fost ca nu erau competitivi. Ca fostii lor clienti s-au orientat catre produse alternative, mai noi si mai ieftine.
Roibu este unul din principalii vinovati pentru situatia dificila de la Oltchim.
Oltchimul acum e intr-o situatie similara cu Sidex-ul inainte de privatizare. Sidexul pierdea 2-3 milioane de dolari pe zi, iar statul acoperea pierderile. Dupa privatizare a inceput sa faca profituri de miliarde de dolari pe an.
Cand firma ta merge de ani de zile pe pierdere. Cand nu mai poti scoate produse de care piata sa fie interesata - tu ca manager trebuie sa pleci ! Chestia asta se intampla in Vest - in marile companii- destul de des in astfel de circumstante.
In Romania insa combinatiile si suportul politic schimba cursul natural al lucrurilor - pentru ca unii tin cu disperare de scaun desi profesional au cel mult rezultate mediocre.
Oltchim si-a pierdut competitivitatea atunci cand OMV PETROM a inchis DIVIZIA PETROCHIMICA de la ARPECHIM (cunoscuta sub denumirea de PIROLIZA). Aceasta unitate era pentru OLTCHIM principalul furnizor - prin conductele care leaga ARPECHIM de OLTCHIM - a doua materii prime de baza: propilena (folosita la fabricarea octanolului si implicit a plastifiantilor si a propenoxidul si implicit a poliolilor) si etilena (utilizata la fabricarea clorurii de vinil si implicit a PVC-ului).
Pentru aceste doua materii prime OLTCHIM nu a avut posibilitatea sa gaseasca surse alternative de aprovizionare din doua motive principale:
deficitul acestora pe piata; asigurarea logisticii necesare asigurarii transportului acestor doua materii prime de la furnizor la OLTCHIM (pentru exemplificare trebuie sa stiti ca pentru aprovizionarea acestor doua materii prime ar fi necesare cca. 1.250 cisterne de cale ferata lunar, respectiv 2 trenuri cu cisterne zilnic).
Referitor la "competitivitate" si "produse alternative mai noi si mai ieftine", daca stapaniti problema (si eu mu cred) va rog sa-mi dati aceste "alternative mai noi si mai ieftine" pentru urmatoarele produse din portofoliul OLTCHIM: soda caustica (lichide, bloc, fulgi, perle), oxo-alcooli (octanol, izobutanol, normal butanol), clorura de vinil, policlorura de vinil, propenoxid, polioli, polietilena (de joasa si de inalta densitate), anhidrida ftalica, dioctilftalat.
ACESTEA SUNT PRODUSE DE CARE PIATA ESTE SI VA FI INTERESATA.
ACESTEA SUNT PRODUSELE PENTRU CARE OLTCHIM ESTE CONSIDERAT UNIC PRODUCATOR IN RONANIA (exceptie facand soda caustica).
ACESTEA SUNT PRODUSELE PENTRU CARE ROMANIA VA FI NEVOITA SA PLATEASCA SUME IMPORTANTE DE VALUTA PENTRU A LE IMPORTA SAU PENTRU A LE ACHIZITIONA DE PE PIATA INTRACOMUNITARA,
Banii despre care vorbiti au fost folositi, cu prioritate - pentru modernizarea si estensia capacitatilor de productie ale OLTCHIM.
Acum cer reconvertirea datoriilor in actiuni si ... Dumnezeu cu mila: nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase, ei doar au incasat sumele si au votat PENTRU...
Adica asa cum voteaza orice director platit de la buget: "pentru orice"
Sunt convins ca e extrem de bogat.
Poate sa isi vada de pensie.
(consultati rezultatele financiare ale companiei si o sa va lamuriti)
Citam, spre exemplu, din mesajul transmis si retransmis de inca trei ori parlamentarilor PNL :
"Avand in vedere ca, pana in acest moment nu am primit din partea Dumneavoastra nici un raspuns la mesajul de mai jos si nu am vazut reactia pozitiva a PNL cu privire la acest subiect, va supun atentiei - in calitatea Dumneavoastra de partid parlamentar, membru USL formatiunea politica aflata la guvernare - subiectul generat de privatizarea OLTCHIM.
Va rugam sa va alaturati demersului nostru - in sensul celor mentionate in mesajul de mai jos - daca nu puteti sau nu sunteti in masura sa va manifestati la un nivel superioar celui declarativ.
Convingerea noastra este ca, in calitatea pe care o aveti de titulari ai MECMA, privatizarea OLTCHIM - ARPECHIM a fost indrumata de catre reprezentantii Dumneavoastra in ministerul mai sus mentionat pe o strada cu sens unic - strada menita sa deserveasca ineresele personale si de grup ale unor membri PNL.
Noi nu dorim altceva decat pastrarea locurilor de munca si functionarea OLTCHIM - ARPECHIM la capacitate maxima, in asa fel incat sa putem asigura zilnic livrari de cca. 1,5 - 2,0 milioane de EURO.
Nu dorim transformarea OLTCHIM - ARPECHIM intr-un morman de fiare care sa genereze - prin vanzarea acestora, surse financiare potentialilor investitori - interesati si sedusi de privatizarea OLTCHIM numai pentru inchiderea OLTCHIM si inlaturarea propriei concurente".
Atentie, se inchid uzine! Urmeaza ARPECHIM - OLTCHIM.
http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim
Am lucrat la OLTCHIM dar si la Savinesti, Borzesti si Solventul Timisoara si uzinele de acolo s-au dus pe apa Sambetei, au fost spalate de valurile capitalismului moneyteistic turbat.
Capusat sau necapusat OLTCHIM a rezistat dar cand
i s-a taiat accesul la materia prima a inceput sa mearga prost. Nici el mai bun manager american si nici toata
intelepciunea din Harvard Business Review nu pot schimba asta.
EVZ, ziarul meu preferat il vana de mult pe Roibu, dar cred ca nu a tinut cont de CONTEXT.
Vorbim de un manageriat defectuos- cazul OLTCHIM
ne furnizeaza un exemplu aproape spectaculos;
primul ministru spune ca ministrul industriei RASPUNDE CU CAPUL de privatizarea OLTCHIM.
Ce fel de metoda de conducere /guvernare este asta? Tare brutal primitiva si ineficienta!
Dai unui subaltern sa rezolve o problema scarnava
(cautati "wicked problem" pe Google) si dac nu o rezolva isi pierde postul (capul o fi o metafora!)
Un exemplu de Toxic Boss de cea mai rea speta.
La dracu cu monstru asta de combinat in frunte cu segretarul lui general Iosif Visalionovici Roibu...un director stalinit fara viziune ...care angaja pe bani ...un rahat de om din punct de vedere profesional.