Principala companie aeriana germana, Lufthansa, a anuntat anularea a doua treimi dintre zborurile de vineri din cauza unei greve de 24 de ore a personalului navigant de pe aeronavele comerciale, care solicita o crestere salariala. Dupa o prima intrerupere a activitatii timp de cateva ore vineri la Frankfurt si o noua actiune de protest marti la Frankfurt, Berlin si Munchen, sindicatul UFO a amenintat cu o noua greva mai ampla, de 24 de ore, vineri, in cazul in care compania nu va accepta o mediere in privinta revendicarilor salariale, anunta Mediafax.

Potrivit unui comunicat al UFO publicat miercuri seara, activitatea va fi intrerupta vineri pe aerporturile din Frankfurt - principalul nod aerian al companiei si al treilea aeroport european -, Berlin, Munchen, Dusseldorf, Stuttgart si Hamburg.

"Inca speram ca este posibil sa evitam greva cu o revenire la masa negocierilor", a declarat miercuri seara, pentru AFP, Michael Lamberty, purtatorul de cuvant al companiei, anuntand insa anularea a doua treimi din cursele aeriene. "Anulam doua treimi din zboruri astfel incat clientii nostri sa poata gasi alternative. Este important sa ii informam cu suficient timp inainte", a adaugat el.

Clientii Lufthansa vor putea gasi informatii privind zborurile pe site-ul de Internet al companiei, a precizat el.

La randul sau, UFO a declarat ca "regreta profund ca s-a ajuns in acest stadiu dar ca negocierile au ajuns intr-un punct in care nu exista alternativa la greva. De acum este necesar un semn clar in ceea ce priveste viitorul posturilor noastre de insotitori de bord".

Din aprilie, sindicatul cere o crestere a salariilor cu 5% in 15 luni si retroactiv, incepand cu 1 ianuarie, pentru a recupera intarzierile generate de trei ani de stagnare.

UFO se opune, de asemenea, folosirii personalului navigant interimar in avioanele Lufthansa.

Compania a propus o crestere a salariilor cu 3,5 la suta, renuntarea la concedierile din cauze economice, la contractele cu durata nedeterminata si la folosirea personalului interimar.

Conducerea, care ca multe alte companii mari se confrunta cu dificultati economice, cere in schimb "o contributie la o crestere a competitivitatii", sub forma, de exemplu, a doua ore de munca suplimentara pe luna.