"Nu e treaba primului-ministru sa vorbeasca despre problemele sindicale", a spus premierul Victor Ponta fiind intrebat daca va se va duce sa discute cu angajatii Oltchim asa cum au cerut acestia. Pe de alta parte, Ponta a precizat ca Executivul trebuie sa rezolve problema de la Oltchim in asa fel incat oamenii de acolo sa-si pastreze locurile de munca. "Din acest motiv, sunt continuu tinut la curent si de ministrul Chitoiu asupra procedurilor de privatizare, si de ministrul Pop, referitor la problemele sindicale de acolo", a mai spus premierul.

Acesta a adaugat faptul ca nu poate sa vorbeasca de problemele sindicale, dar poate sa-si exprime o parere. "Si anume ca fosta conducere, si a uzinei si a sindicatului, nu cred ca a facut numai lucruri bune, pentru ca n-am fi ajuns la situatia actuala, situatie care exista din 2006, nu e de ieri. Din 2006 tot se acumuleaza datorii", a spus Ponta.

Acesta se arata optimist ca "marti (n.red. 18 septembrie) vom avea un investitor mare care sa salveze locurile de munca". Premierul a adaugat ca "in strategia de privatizare, primul criteriu nu este cat va incasa guvernul din privatizare, ci primul criteriu este ca acea mare companie sa faca investitiile necesare ca sa tina locurile de munca".

  • Peste 300 de salariati ai Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, din nou, in fata pavilionului administrativ al combinatului, cerand demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, intrucat acesta nu le mai reprezinta interesele. Noua angajati au anuntat ca au intrat in greva foamei, transmite Mediafax. De asemenea, angajatii cer ca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, sa vina la Oltchim deoarece "situatia este tensionata si exploziva".

Premierul Victor Ponta l-a intrebat, miercuri, pe ministrul economiei, Daniel Chitoiu, care este situatia in cazul privatizarii Oltchim in conditiile in care licitatia va avea loc pe 18 septembrie. "Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge", s-a adresat Ponta catre Chitoiu, la inceputul sedintei de guvern de miercuri. Chitoiu i-a raspuns ca au fost achizitionate 12 caiete de sarcini". "Douasprezece? Doamne ajuta! Nu, nu spuneti 'douasprezece' la microfon, vreau sa ramana una si buna care, in primul rand, sa salveze locurile de munca si sa dea o perspectiva in termen mediu si lung pentru tot ceea ce inseamna Oltchim, Arpechim si tot ceea ce mai e de facut", a adaugat Ponta.

Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.