Cadere a profitului, ancheta a Comisiei Europene, cresterea concurentei: nori negri se acumuleaza deasupra mastodontului Gazprom, o 'bijuterie a coroanei' economiei rusesti, care se confrunta cu o serie de probleme financiare si isi vede atotputernicia din ce in ce mai amenintata, relateaza AFP.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Vestile rele s-au acumulat de la inceputul lunii septembrie pentru gigantul gazeifer, care defila triumfator in urma cu cateva luni.

Grupul s-a confruntat mai intai cu o severa scadere a profitului net in primul trimestru din 2012, cu aproape un sfert in raport cu perioada similara a anului 2011.

Dupa aceea, s-a trezit in mijlocul unei dispute diplomatice cu tarile Uniunii Europene, in momentul in care Bruxellesul a anuntat deschiderea unei anchete pentru practici anticoncurentiale.

Gazprom a anuntat, de asemenea, ca va inceta achizitiile de gaze de la producatori privati din Rusia din cauza instabilitatii cererii pe piata interna, si a abandonat practic unul dintre cele mai mari proiecte offshore, Shtokman.

"Pentru prima oara din 1998, Gazprom se confrunta cu serioase probleme financiare", scrie banca VTB Capital intr-o nota, facand referinta la anul celei mai grave crize economice pe care a cunoscut-o Rusia dupa cadera URSS.

"Rusia a supraexploatat Gazprom mult timp, in diverse moduri, inclusiv cu scopuri politice externe" sau pentru a consolida bugetul, explica banca.

Gazprom a fost crea la sfarsitul epocii sovietice, initial in subordinea ministerului Industriei gazeifere din URSS, si apoi constituit in societate in 1993, sub umbrela premierul din acea vreme, Viktor Cernomirdin.

Acest grup a devenit rapid "un stat in stat" si un intrument de politica externa.

Astazi, el furnizeaza un sfert din gazul consumat in Europa si are 400.000 de angajati in Rusia, unde este singurul angajator in anumite regiuni si trebuie sa finanteze sanatatea si educatia, substituindu-se statului.

Un rol care are si un cost. In aceasta saptamana, seful Serviciului antimonopol din Rusia, Igor Artemiev, a calificat Gazprom drept o "companie ineficienta", cerandu-i sa-si "puna ordine in afaceri".

Cu atat mai mult cu cat grupul se confrunta cu noi provocari, precum emergenta gazului de sist si a gazul natural lichefiat (GPL), care au permis Statelor Unite sa-si majoreze productia si sa exporte masiv.

Aceste vesti nu au descurajat insa Gazprom sa continue construirea a doua gazoducte majore spre Europa, cu un cost de circa 30 de miliarde de dolari.

"In momentul in care alti producatori construiesc uzine de GPL si musca din pata Gazprom, pe fondul scaderii consumului in Europa, (...) Gazprom se incapataneaza sa construiasca noi gazoducte", ironiza in aceasta saptamana revista Vlast.

Gazprom a pierdut aproape 10% din piata interna in cursul ultimilor cinci ani, in beneficiul unor concurenti precum Novatek - o societate in plina expansiune.

In acest context, decizia de a amana sine die lansarea proiectului imensului zacamant de gaze de la Shtokman, in zona arctica a Rusiei, pare insuficient pentru analisti.

"Nu ne asteptam la un impact pozitiv decat daca Gazprom isi revizuieste toate cheltuielile pe termen lung si se adapteaza la cererea mondiala de gaze", noteaza banca de investitii Otkritie.

Iar ancheta deschisa de Bruxelles reprezinta o amenintare care nu poate fi neglijata de grup, care a fost nevoit deja sa ramburseze unor clienti europeni aproape 2,4 miliarde de dolari pentru a evita anchetele serviciilor antimonopol.