​Cateva dintre cele mai mari companii japoneze care activeaza in China si-au inchis temporar fabricile si reprezentantele din cauza protestelor dure care au avut loc in week-end in legatura cu un grup de insule revendicate de ambele parti. Canon si Panasonic au anuntat ca isi inchid temporar uzinele pentru ca lucratorii sa nu fie in pericol, insa de suferit au avut si alte sectoaare ale industriei.

Chinezii au protestat impotriva Japoniei in zeci de oeaseFoto: Reuters

Guvernul japonez anunta pe 10 septembrie ca va cumpara grupul de insule Senkaku din Marea Chinei Orientale care sunt ferm revendicate de China.

Acest grup de insule nelocuite, situat la 2.000 km sud-vest de Tokyo si la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care le reclama si el, se afla in centrul actualei deteriorari a relatiilor dintre Japonia si China. Cea mai populata tara de pe glob spune ca aceste insule sunt parte integranta a teritoriului sau si avertiza in mai multe randuri ca nu va ceda.

In 85 de orase din China au fost proteste dure impotriva Japoniei in acest week-end, iar in cateva cazuri familii de japonezi au fost atacate si amenintate, mai ales in Shanghai unde traieste cea mai mare comunitate de niponi: 85.000 de oameni.

Companii precum Panasonic si Canon anunta ca isi vor suspenda temporar o parte din operatiunile din China pentru ca se tem de siguranta lucratorilor ce ar putea fi atatcati de manifestantii furiosi. Panasonic a suspendat productia la una din fabricile chineze, in timp ce Canon a oprit activitatea a trei fabrici, anuntul fiind valabil pana marti, urmand apoi sa se ia o decizie in functie de evolutia situatiei.

China este cel mai mare partener comercial al Japoniei, iar Japonia este al trelea mare partener comercial al Chinei, astfel ca o criza prelungita ar afecta economiile ambelor tari.