Angajatii Oltchim vor primi pana la 25 septembrie restantele salariale aferente lunii iulie, care nu au legatura cu ajutorul social acordat de Guvern, fiind insa necesar de precizat ca societatea nu a functionat in august si septembrie astfel ca normarea poate avea "de suferit", a anuntat joi ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop.

"Pana in 25 septembrie, angajatii Oltchim vor primi cei 30% restante salariale de pe luna iulie, ajutorul de urgenta neintrand in chestiunea salariala de pe luna iulie. Pentru luna august si septembrie, trebuie sa fim corecti cu noi insine si sa spunem ca o luna si jumatate combinatul nu a functionat, deci activitatea si normarea au de suferit", a declarat ministrul Pop.

Intrebat daca se poate intelege ca angajatii Oltchim nu vor fi platiti pentru lunile august si septembrie pentru ca nu a functionat combinatul, ministrul a precizat ca nu a afirmat acest lucru, ci ca, in momentul in care s-a oprit combinatul, nu toti angajatii au aceeasi activitate la nivelul unitatii, fiind sectoare in care activitatea este redusa si in care anumite fluxuri sunt oprite in totalitate. El a precizat ca situatia celor doua luni va fi analizata de catre conducerea companiei.

Liviu Pop a mai explicat ca, in ceea ce priveste ajutorul social acordat de Guvern si anuntat in urma cu o zi, acesta este valabil, in raport de venit, si pentru angajatii de la Arpechim si ca prima transa vor fi acordata in functie de finalizarea anchetelor sociale, acestea fiind programate in urmatoarele doua saptamani.

"Intr-o varianta optimista, daca ma intrebati pe mine, asta ar fi undeva in trei saptamani", a precizat ministrul Pop.

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind atenuarea efectelor sociale negative generate de situaţia economico-financiară de la Oltchim, a anuntat Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Potrivit acestuia, in memorandum se propune sprijinirea salariatilor prin acordarea unor ajutoare de urgenta in valoare de 1.400 lei pentru fiecare salariat. Plata se va face in doua transe din fondurile Ministerului Muncii.

Zaharescu a aratat ca decizia a fost luata ca "o plasa de siguranta" pentru o perioada de doua-trei luni, pana cand Oltchim va fi preluata efectiv de catre un investitor care ar urma sa fie selectat prin licitatia programata pentru vineri.