Producatorul rus de otel Mechel va inchide in luna octombrie combinatul Ductil Steel Otelu Rosu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cel mai mari sanse sa fie scos la vanzare, a declarat o sursa de la Mechel Romania pentru portalul Platts, parte a grupului McGraw-Hill.

UPDATE 2 Mechel a confirmat pentru Mediafax ca va suspenda activitatea la Otelu Rosu temporar in octombrie, conform planurilor de incarcare a capacitatilor grupului rus din Romania.

UPDATE Liderul de sindicat din combinat, Victor Sabau, a declarat pentru Agerpres ca activitatea la combinatul Otelul Rosu este oprita in prezent pentru efectuarea de lucrari de intretinere si reparatii. Reluarea productiei va avea loc la sfarsitul lunii octombrie cel tarziu la 1 noiembrie.

"Exista un program de disponibilizare si restrangere a activitatii in combinat pentru luna noiembrie care va afecta circa o suta de posturi. Avem, insa si un program de realizare a productiei de 400 de tone pe tagla pentru lunile noiembrie si decembrie", a afirmat Sabau.

Potrivit Platts, compania motiveaza decizia prin reducerea cererii in Europa si numarul redus de comenzi. Combinatul din judetul Caras-Severin va fi inchis pe o perioada nedefinita si va fi redeschis numai cand conditiile din piata se imbunatatesc.

Forta de munca va fi pastrata fara a se confrunta cu perspectiva concedierilor, spre deosebire de angajatii de la combinatul detinut de Mechel la Campia Turzii.

Ductil Steel Otelu Rosu are aproximativ 500 de anagajati.

Otelu Rosu a oprit achizitiile de deseuri feroase in septembrie, au declarat dealeri locali pentru Platts.

Sursele Platts afirma ca este implementat un plan care prevedea inchiderea permanenta a combinatului din ianuarie 2013, intrucat Otelu Rosu este activul Mechel cu cele mai mari sanse de a fi scos la vanzare.

Mechel a refuzat sa comenteze subiectul. Un reprezentant al Mechel a declarat, insa, ca grupul isi consolideaza productia de otel brut din Romania la combinatul de la Targoviste, care lucreaza la capacitate maxima.

Combinatele Campia Turzii si Ductil Steel Buzau continua sa opereze, insa Campia Turzii se confrunta cu grave probleme economice, actionarii rusi intentionand sa disponibilizeze aproximativ 800 de oameni, astfel incit numarul angajatilor ar ramine la aproximativ 280, de la un total de peste 5.000 inainte de privatizarea din 2003.

Combinatul de la Campia Turzii a fost privatizat de AVAS in anul 2003, fiind preluat de firma elvetiana Conares Trading, controlata de investitori rusi, pentru 27,2 milioane de euro, din care pretul pachetului de actiuni este de 2,5 milioane de euro. Conares Trading, transformata ulterior in Mechel, s-a angajat sa realizeze investitii tehnologice de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu de 3,3 milioane de euro si sa suplimenteze capitalul circulant al ISCT cu 3,7 milioane de euro. De asemenea, cumparatorul a preluat datorii bugetare de 1,1 milioane de euro.

Conares Trading a devenit in acelasi an operatorul grupului metalurgic rus Mechel, detinut de omul de afaceri rus Igor Zyuzin, pentru activitatile din afara Elvetiei, iar combinatul si-a schimbat denumirea in Mechel Campia Turzii.

Grupul rus Mechel a ajuns sa detina 86,56% din actiunile companiei din Campia Turzii. Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si mai detine combinatele Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Printre actionarii Mechel Campia Turzii se mai regasesc SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 11,11% din titluri si AVAS, cu 1,02%.