Grecia doreste sa vanda participatia de 33% la grupul de jocuri de noroc Opap, a anuntat joi agentia greaca de privatizare HRDAF citata de presa internationala.

Guvernul este sub presiunea creditorilor sai internationali, care cer privatizarea mai multor active, aceasta fiind una dintre conditiile impuse in schimbul ajutorului financiar.

Opap este una dintre cele mai mari companii de jocuri de noroc din Europa si a avut in primele sase luni ale anului un profit net de 126 milioane de euro.

Termenul limita pentru vanzarea participatiei de 33% este 19 octombrie.

Opap are drepturi exclusive de a opera 13 jocuri de noroc pana in anul 2030 si o licenta de 10 ani pentru a opera in 35.000 de terminale video de loterie.

"Privatizarea completa a Opap va fi facuta transparent, rapid si cu eficienta", a declarat directorul executiv al Opap, Yiannis Emiris.

Guvernul planuia anterior sa vanda 29% din Opap.

La inceputul acestei luni guvernul a declarat ca va impune o taxa de 30% pe profiturile Opap, pana in 2020, aceasta urmand apoi sa fie redusa la 5%, pana in 2030.

Programul de privatizari al Greciei a fost criticat de troica (Banca Centrala Europeana, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) pentru faptul ca a fost intarziat. Potrivit conditiilor ajutorului financiar, Grecia trebuie sa vanda active de stat in valoare de 19 miliarde de euro pana in anul 2015.