Angajatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza, vineri, pentru a treia zi consecutiv in fata intreprinderii. Ei sunt nemultumiti de faptul ca nu si-au primit salariile pe luna august si tichetele de masa. In plus, oamenii cer reluarea productiei, intrerupta cu circa sase saptamani in urma. Potrivit Mediafax, 300 de oameni participa la protestul de vineri. Intre timp, negocierile dintre avocatii lui Dan Diaconescu si reprezentantii Ministerului Economiei vor continua vineri.

Protestatarii de la Oltchim solicita plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea productiei si demisia presedintelui sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Liderul sindical Corneliu Cernev le-a spus oamenilor ca a cerut autoritatilor ca, daca luni nu va fi semnat contractul de privatizare, "sa se incheie orice discutie despre privatizare".

"Asteptam ca privatizarea cu Dan Diaconescu sa se realizeze, dar cel mai important este sa dam drumul productiei. Avem nevoie de banii pe care ministrul Chitoiu a promis ca ii da pentru repornirea instalatiilor. Nu poti sa faci o pivatizare cu Diaconescu sau cu altcineva cu combinatul inchis. De asemenea, asteptam banii pe august si septembrie pentru ca suntem disperati. Ieri (joi - n.r.) am primit tichetele de masa pe luna iulie, dar azi vrem avansul pe luna august", a spus unul dintre protestatari.

La randul sau, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, le-a explicat oamenilor care este stadiul negocierilor contractului de privatizare, spunandu-le ca a cerut autoritatilor ca daca luni nu va fi semnat contractul de privatizare sa se incheie "orice discutie despre privatizare": "Daca se semneaza contractul de privatizare, luam salariile si ne vom plati datoriile. Daca luni nu se semneaza contractul, am solicitat sa se incheie orice discutie despre privatizare si dorim repornirea instalatiilor. Altfel nu vom mai avea ce sa privatizam, deoarece instalatiile se dregradeaza in stare de nefunctionare. Daca nu reluam productia, este grav. Am solicitat ca luni ca sa se ia o decizie in ceea ce priveste privatizarea. Am calculat repartitia din cele 40 de milioane de euro pe care le vom primi, cat e necesar pentru repornirea instalatiilor, cat este necesar pentru plata salariilor, totul este sa primim banii rapid", le-a spus Cernev protestatarilor.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor. Premierul a precizat, totodata, ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat, miercuri seara, dupa o intalnire cu sindicalistii de la Oltchim la minister, ca Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanta de urgenta prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor si repornirea combinatului, bani care vor fi acordati din fondul de privatizare daca Dan Diaconescu nu achita suma pentru pachetul de actiuni. El a adaugat ca odata cu aprobarea actului normativ va fi notificata si Comisia Europeana cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a mentionat ca suma este acordata cu titlu de imprumut, banii urmand sa fie restituiti in cel mult sase luni, la dobanda pietei.