Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu si-a exprimat regretul ca "actualul Guvern nu a dus la bun sfarsit strategia de privatizare a Oltchim" pe care Romania o avea convenita cu FMI, strategie constituita pe baza unor analize economice foarte detaliate la sfarsitul anului 2011, informeaza Agerpres.

M.R. Ungureanu a explicat ca la sfarsitul lunii august, guvernul Ponta a luat decizia de a renunta la aceasta strategie.

"Interpretarea pe care o dam noi este una foarte clara: dovada de incompetenta si de amatorism", a declarat presedintele Partidului Forta Civica (PFC), M.R. Ungureanu, intr-o declaratie acordata presei sambata, la Palatul Parlamentului, dupa reuniunea de constituire a Aliantei Romania Dreapta.

Ungureanu, fost director al SIE, a aratat ca pe toate temele de importanta strategica, un serviciu de informatii aduce plusul de cunoastere pentru ca decizia politica sa fie luata in cunostinta de cauza.

"Tine de lege. Sunt competentele pe care serviciile le au prin lege. Pe absolut toate temele de importanta strategica nationala un serviciu de informatii aduce plusul de cunoastere pentru ca decizia politica sa fie luata in cunostinta de cauza. Este mai mult decat necesar ca asemenea informatii sa vina. Ele se justifica in orice stat. Principalul factor insa care contribuie la validarea unei decizii politice oportune tine de modul in care decidentul politic ia in considerare asemenea informatii. Exista obligatia acestor institutii sa ofere informatii, din pacate nu exista obligatia decidentului politic de a le lua in considerare", a mai spus Ungureanu.

  • Oltchim, o problema de siguranta nationala (Ungureanu)

Potrivit Mediafax, MRU a mai declarat sambata ca Oltchim este o problema de siguranta nationala, el precizand ca privatizarea acestui combinat trebuia facuta cu un investitor strategic, conform memorandumului incheiat cu FMI si CE.

"Guvernul pe care l-am condus a dus in continuare, in calendarul stabilit, procesul de privatizare al Oltchim. Pana pe 17 aprilie au fost stabilite ofertele neangajante, urmand ca in luna mai - in mai insa Guvernul nu mai exista - sa existe deja ofertele angajate pentru privatizarea Oltchim", a spus Ungureanu.

Potrivit fostului premier, "singura solutie era privatizarea, facuta insa conform moemorandumului incheiat cu FMI si CE, cu un investitor strategic, nu intr-o procedura de privatizare care lasa loc dubiului si suspiciunilor, asa cum ne gasim in acest moment."

El a aratat ca procesul de privatizare - conform proiectulul pe care CE l-a aprobat in februarie 2012 si studiului facut de o mare firma de audit si inchis in decembrie 2011 - mentiona foarte clar ca privatizarea nu se poate face decat cu preluarea tuturor creantelor si a datoriilor, inclusiv cu transferarea creantelor in actiuni.

Ungureanu a spus ca Oltchim este o problema de siguranta nationala.

"Este o problema de siguranta nationala, evident, pentru ca este vorba de o industrie cu caracter specific, pe de o parte, pe de alta parte de soarta Oltchim depinde viata celor din zona, legati economic de succesul Oltchim, in cazul in care exista", a spus Ungureanu.