Grupul francez Lagardere, care detine o participatie de 7,5% in compania aeronautica si de aparare EADS, a cerut luni reexaminarea proiectului de fuziune cu cel mai mare producator britanic de armament BAE Systems.

"Lagardereconsidera,in acest stadiu,nesatisfacatoareconditiile pentru fuziuneaintreEADSsiBAE", subliniaza grupulfrancezintr-un comunicatinvitand"conducereaexecutiva a EADS sa se angajeze, fara sa mai astepte, larevizuireaproiectului fuziunii(...),luand in considerareintereseleactionariatuluifrancez alEADS."

Cei doi giganti industriali europeni, EADS si BAE Systems, au anuntat in urma cu doua saptamani ca progreseaza spre o fuziune care ar face din cele doua companii liderul mondial al aeronauticii si apararii si multinationala cea mai ambitioasa si mai complexa incercata vreodata.

EADS, producatorul germano-franco-spaniol al Airbus si al rachetei Ariane, si britanicul BAE Systems, care produce portavioane, submarine si blindate, anuntasera in 12 septembrie ca sunt in negocieri avansate pentru o fuziune.

Daca va avea loc, noua companie va avea o cifra de afaceri cumulata de 78 de miliarde de euro, mult in fata Boeing si Lockheed Martin, cei doi lideri americani. Noul ansamblu va fi detinut in proportie de 60% de actionarii EADS si de 40% de cei ai BAE, urmand sa fie cotat pe bursele din Londra, Paris, Frankfurt si Madrid.