Nippon Steel si rivalul sau Sumitomo Metal Industries (SMI) au fuzionat luni, dand nastere celui de-al doilea grup mondial in industria otelului, scrie AFP.

Proiectul de fuziune a fost anuntat in februarie 2011 si validat in iunie de actionarii celor doua societati.

Cu o productie de otel brut de ordinul a 46,1 milioane de tone, noua entitate, denumita Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation, se plaseaza mult in urma indienilor ArcelorMittal (97,2 milioane de tone, care detin si combinatul Sidex din Romania), potrivit asociatiei mondiale de profil, pe baza cifrelor de productie din 2011.

NSSMC va depasi insa chinezii de la Baosteel si sud-coreenii de la Posco.

Nippon Steel (numarul unu japonez si sase mondial) si SMI (numarul trei japonez si 27 mondial) isi vor intari astfel pozitia in fata unei competitii mondiale tot mai dure, pe fondul boomului constructiilor in tarile emergente. Prin aceasta fuziune, cele doua societati spera sa depaseasca pasa proasta a conjuncturii mondiale si handicapul unui yen puternic care ii reduce marjele din strainatate.

Competitia mondiala in sector otelului s-a intensificat in ultimii ani in conditiile in care cererea a fost stimulata de economiile emergente precum China.

Noul gigant, care vizeaza o productie de 60 - 70 milioane tine pe an, va fi competitiv pe piata otelului de inalta calitate dar ar putea sa aiba probleme in fata concurentilor chinezi si coreeni pe mijlocul de gama.