Dan Diaconescu nu este obligat, din punct de vedere legal, sa incheie contractul de vanzare-cumparare a Oltchim in termen de maxim 10 zile din momentul in care a fost declarat adjudecatar al licitatiei. Cel putin asa sustin avocatii sai care invoca HG 577/2002, art.43. Potrivit actului normativ, "in termen de 10 zile de la data intocmirii procesului-verbal comisia de negociere si ofertantul declarat castigator vor putea definitiva si incheia contractul de vanzare-cumparare de actiuni". Practic, partile implicate pot incheia contractul in 10 zile, dar nu sunt obligate.

Dan Diaconescu sustine ca va actiona statul in judecata, in cazul in care procesul de privatizare va fi anulat.

  • UPDATE Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, termenul limita pentru plata expira astazi, 1 octombrie. Practic, banii trebuie virati pana la ora 17.00, in limita programului de lucru al bancilor. Intr-o a doua varianta, transferul banilor poate fi prelungit pana la ora 24.00, prin serviciile electronice de plata. Insa in acest caz, Dan Diaconescu trebuie sa faca dovada existentei celor 45 de milioane de euro printr-un extras de cont. In situatia in care nu vor fi facute platile, actuala procedura de privatizare va fi anulata. Avocatii lui Dan Diaconescu au cerut reprezentantilor OPSPI sa le arate prevederile legale care le permit sa solicite "investitorului" dovada existentei banilor. In privinta HG 577/2002, reprezentantii ministerului spun ca prevederile au caracter obligatoriu si nu pot fi interpretate.

Dan Diaconescu a prezentat presei, dupa o intalnire cu Daniel Chitoiu, ministrul economiei, fragmente din caietul de sarcini care arata ca plata se poate face pana pe 14 februarie 2013, cel tarziu.

Mai trebuie precizat ca in oferta sa, Dan Diaconescu a precizat ca va face plata la momentul semnarii contractului. Insa nu este precizat niciun termen pentru semnarea contractului. Altfel spus, Dan Diaconescu a promis doar verbal ca va incheia contractul si va face plata in termen de 10 zile, lucru consemnat intr-un proces verbal, acesta neavand valoare juridica. Imediat dupa ce a castigat licitatia, Diaconescu a spus ca va "trimite banii Guvernului în cel mult 10 zile, dacă nu intervine ceva".

Plata pentru achizitia pachetului de actiuni de la Oltchim se va face la data semnarii contractului de vanzare-cumparare, se arata in oferta depusa de Dan Diaconescu. "Ne angajam sa mentinem aceasta oferta valabila pentru intreaga procedura de privatizare, minim 180 de zile de la data depunerii ei, si ea va ramane obligatorie pentru noi si poate fi acceptata oricand inainte de expirarea perioadei de valabilitate", se mai precizeaza in document.

Hotararea 577/2002 se refera la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.