"Domnule Chitoiu, raspundeti cu capul, viata si cu tot de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim". Afirmatia ii apartine premierului si a fost facuta pe 6 septembrie, inainte de licitatia pentru privatizarea Oltchim. Intre timp, privatizarea a esuat, iar ministrul economiei Daniel Chitoiu, adica ministrul direct responsabil, nu raspunde in niciun fel. Dimpotriva. Mimand inocenta, paseaza rapid intreaga vina asupra sefului OPSPI: Din punctul meu de vedere domnul Vulpescu trebuie schimbat din functie! Despre propria functie nu are niciun punct de vedere chiar daca in urma cu doar o saptamana promitea ca isi va inainta demisia in cazul in care va da gres cu privatizarea Oltchim.

"Raspund cu functia daca este din vina noastra, a Ministerului Economiei sau a Guvernului", spunea ministrul Chitoiu pe 24 septembrie. Tot in aceeasi zi, Victor Ponta dadea asigurari ca ministrul isi va pierde functia daca are o responsabilitate. Iar daca este luata in considerare o avertizare voalata a premierului din 19 septembrie, atunci Chitoiu chiar trebuie sa-si asume raspunderea. "Vreau sa fiti direct implicat (n.red. in privatizare)...Noi avem responsabilitate. Cine nu are responsabilitate, are viata usoara". Acesta este ordinul primit de Chitoiu din partea premierului in plin proces de privatizare. Ordinul putea sa fie respectat sau nu. Insa niciuna din cele doua situatii nu ar fi favorabila ministrului. Daca nu s-a implicat direct inseamna ca a ignorat ordinul premierului. Daca s-a implicat direct inseamna ca este prima persoana care ar trebui trasa la raspundere. Si nu doar pentru esecul privatizarii.

La Oltchim, activitatea este oprita inca de la mijlocul lunii august, iar salariatii nu si-au mai primit banii. Insa nu este o situatie aparuta peste noapte. Pe 20 iulie, Chitoiu vorbea despre garantii de stat pentru un imprumut de 40 de milioane de lei pentru Oltchim. "S-a decis ieri (n.red.19 iulie) sa gasim solutii pentru capitalul de lucru necesar pentru Oltchim, pentru ca sa nu mai inregistreze pierderi pana la privatizare", spunea Chitoiu. Tot atunci, ministrul pomenea de un memorandum prin care a fost aprobata introducerea administrarii speciale in vederea privatizarii Oltchim. O luna mai tarziu, combinatul isi inchidea portile.

Ce facea ministrul in acea perioada in care Oltchimul dadea semne evidente ca intra in colaps? Ocupa functia de presedinte interimar al unui PNL preocupat de referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Cat a stat Crin Antonescu la Cotroceni, atat a tinut si Chitoiu fraiele PNL-ului, principala preocupare fiind soarta presedintelui Basescu, nicidecum cea a Oltchim.

Cu doua saptamani inainte de privatizare si mult timp dupa aceea, oamenii de la combinat au iesit in strada cerand insistent sa vorbeasca atat cu ministrul, cat si cu premierul. La o astfel de solicitare, Ponta a oferit un raspuns categoric: "Nu e treaba primului-ministru sa vorbeasca despre problemele sindicale".

Asa inchis si cu mari probleme cum era, combinatul a fost scos rapid la vanzare. Aceasta nu inainte de schimbarea strategiei de privatizare, Guvernul renuntand extrem de usor la conversia in actiuni a creantelor AVAS (aproximativ 250 mil euro). A fost o decizie extrem de criticata, existand banuiala ca a dus la alungarea investitorilor cu adevarat strategici. Iar decizia a fost luata de un intreg Guvern pentru ca s-a facut printr-un memorandum care poarta semnatura premierului. Remus Vulpescu a fost doar un executant, a pus in aplicare o decizie luata de Guvernul Ponta.

Acum, dupa anuntarea oficiala a esecului privatizarii, Victor Ponta vorbeste de un plan de rezerva. "Planul prin care guvernul isi asuma responsabilitatea pentru repornirea activitatii la Oltchim, salvarea locurilor de munca si pregatirea in conditii mult diferite si mult imbunatatite a unei noi proceduri de privatizare". Planul va fi prezentat in doua zile. Adica, ceea ce nu a fost facut in mult mai multe zile inainte de privatizare, se face in doua zile dupa anularea privatizarii.

Premierul a vorbit despre elaborarea unui plan in conferinta de presa de luni in care a anuntat ca "privatizarea a esuat". In aceeasi conferinta, Ponta a tras si o concluzie: vinovati de situatie sunt cei din guvernarea anterioara. "Faptul ca s-a ajuns in acest moment la o situatie grava, extrem de grava, in urma unor ani de gestiune frauduloasa, o gestiune girata de mai multi ministri, incepand cu ministrul Videanu, de directorul general Roibu, de firmele membrilor de vaza ai PDL". Citeste aici discursul integral al premierului legat de privatizarea Oltchim. Altfel spus: in cazul unui succes, ar fi fost succesul Guvernului Ponta, dar pentru ca a fost un esec, este esecul altora.