Autoritatile statului (AVAS, Guvern, Electrica) si trei banci creditoare au infiintat Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), un parteneriat public-privat care are ca obiectiv mentinerea companiei pe linia de plutire si pregatirea pentru privatizare. Oltchim va fi restructurat si reorganizat, iar bancile creditoare vor asigura capitalul de lucru, a anuntat intr-un comunicat Ministerul Finantelor. Comitetul va cauta un investitor "cu o capacitate financiara corespunzatoare, pentru a asigura operarea Oltchim si Arpechim", se mai arata in comunicat. Guvernul va cere acordul Bruxelles-ului pentru un ajutor de salvare si ar putea acorda suplimentar un imprumut din fonduri publice.

"Fata de acesta situatie grava, s-a decis constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO). Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv MFP si MECMA".

Comunicatul de presa al Ministerului de Finante

"Conform anuntului din data de luni 1 octombrie 2012 al Guvernului Romaniei, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) au desfasurat, in ultimele zile, mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.

S-a desprins concluzia ca Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiara extrem de dificila, concretizata in pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii substantiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate in ultimii 5 ani de activitate ineficienta a companiei, fapt determinat, indeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a intreprinderii raportat la interesele statului si ale salariatilor.

Fata de acesta situatie grava, s-a decis constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO). Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv MFP si MECMA.

Obiectivele Comitetului sunt:

- plata salariilor restante;

- repornirea activitatii Oltchim;

- identificarea, in conditiile functionarii societatii comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiara corespunzatoare, pentru a asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.

Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau in restructurarea si reorganizarea societatii, in vederea functionarii sale in conditii de profitabilitate, mentinerii locurilor de munca si crearii unei atractivitati sporite pentru potentialii investitori.

Mecanismele de reluare a activitatii intreprinderii se vor baza pe asigurarea de catre principalele banci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde si rezultatele negocierii intre creditori.

Totodata, maine, vineri 5 octombrie a.c., MECMA va transmite Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare catre Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene in materie, se poate acorda unei intreprinderi aflate in dificultate, pentru mentinerea in functiune pe durata elaborarii unui plan de restructurare viabila si durabila a societatii.

Dupa autorizarea acestei forme de sprijin financiar, si Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un imprumut pentru relansarea activitatii societatii."