Companiile de telecom chineze Huawei si ZTE reprezinta o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite ale Americii (SUA), a avertizat un comitet al Congresului american in urma unei investigatii asupra celor doua companii, citat de BBC.

Celor doua firme nu ar trebui sa li se permita sa faca fuziuni si achizitii in SUA, a recomandat acest comitet in raportul sau, care va fi publicat in cursul zilei de luni.

De asemenea, comitetul a afirmat ca firmele nu au reusit sa alunge temerile cu privire la posibila asociere a lor cu guvernul chinez si, respectiv, cu armata statului asiatic. Cele doua companii sunt printre cei mai mari producatori de echipamente de retea in domeniul telecomunicatiilor la nivel global.

"China are mijloacele, oportunitatea si motivul de a utiliza companiile de telecomunicatii in scopuri rele", precizeaza raportul, care adauga si faptul ca, pe baza informatiilor clasificate si neclasificate, Huawei si ZTE nu pot fi considerate in afara influentei statului si, prin urmare, reprezinta o amenintare la adresa Statelor Unite si sistemelelor americane.

De cealalta parte, atat Huawei cat si ZTE au dezmintit acuzatiile, in timp ce Ministerul de Externe chinez a solicitat SUA sa retraga acuzatiile privind cele doua companii.

"Companiile telecom chineze si-au dezvoltat afacerile internationale bazandu-se pe principiile economiei de piata", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Hong Lei.

Temeri de spionaj

Compania Huawei a fost lansata de Ren Zhengfei, fost membru al Armatei de Eliberare a Poporului, in 1987. Dupa ce firma a inceput sa devina unul dintre cei mai mari jucatori la nivel global din sector, ingrijorarile privind legaturile sale cu armata chineza au iesit frecvent la suprafata.

Au existat temeri si acuzatii ca aceasta a ajutat statul chinez sa obtina informatii privind alte tari si companii straine, acuzatii pe care firma le-a respins.

Anul trecut aceasta a incercat sa achizitioneze compania americana 3Leaf systems, incercare respinsa de autoritatile americane.

La inceputul acestui an, Huawei si ZTE au fost acuzate ca unele echipamente pe care le produceau au fost instalate cu anumite coduri prin care sa trimiteau informatii catre China, insa directorii executivi ai celor doua firme au dezmintit acuzatiile cand au aparut in fata deputatilor SUA, in septembrie.

Motivatie politica?

Acest ultim raport vine in mijlocul campaniei prezidentiale din SUA, in care China a devenit un subiect fierbinte. Atat actualul presedinte, Barack Obama, cat si republicanul Mitt Romney au afirmat ca vor spori presiunea asupra Beijingului privind unele probleme, precum politica de curs de schimb a Chinei sau subventiile acordate de stat companiilor chineze.

La inceputul acestei luni, Obama a semnat un ordin de blocare a unui acord cu o firma chineza, Ralls Corp, de a achizitiona patru proiecte de parcuri eoliene in apropierea unei facilitati navale din Oregon.

Aceasta a fost prima investitie straina blocata in SUA in ultimii 22 de ani, mentioneaza BBC.

William Plummer, vicepresedintele Huawei, a spus ca ultimele acuzatii impotriva firmelor de telecomunicatii au fost motivate politic.

Plummer a afirmat pentru AFP ca integritatea si independenta organizatiei Huawei si practicile de business se bucura de incredere si ca sunt respectate pe aproape 150 de piete.